Як правило, сдать анализы на ферритин лікарі просять разом з іншими тестами на залізо, коли загальний аналіз крові показує, що у людини низький рівень гемоглобіну і показник гематокриту. Жіноча норма - 22 ... 180 одиниць, а чоловіча - 30 ... 310 одиниць.

Залізо - це токсична і небезпечне для організму речовина, яка не виводиться з біологічними рідинами. Надлишок цього мікроелемента накопичується в серці, печінці, суглобах, з часом пошкоджуючи їх. Звідси і відповідні захворювання. Серцево-судинні хвороби можуть бути як наслідком, так і причиною підвищення рівня заліза в організмі.

Одним з частих захворювань, що супроводжуються зниженням феритину, є залізодефіцитна анемія. Недолік заліза при цьому призводить до того, що гемоглобін - найважливіший компонент еритроцитів, що переносить по організму кисень, - не виробляється в достатній кількості.

Найчастіше основною причиною цієї недуги є неправильне харчування: такий стан розвивається, коли рівень надходження цього мікроелемента з їжею нижче добової норми. Для того щоб нормалізувати знижений рівень феритину в крові, необхідно пройти комплексне лікування.