Якихось років п'ять тому робота з оглядами бездротових навушників стабільно викликала погіршення настрою. Просто тому, що нормальної якості звуку від них ніхто ніколи не чекав.

Тому перше наше знайомство з бездротовими накладними Sennheiser Momentum Wireless розпочалося і закінчилося, м'яко кажучи, серйозним здивуванням. В хорошому сенсі. Такого класного звуку від Bluetooth-навушників (чи то пак, Bluetooth-гарнітури) ми аж ніяк не очікували. Але він був, і є. І навіть сьогодні Momentum Wireless здатні здивувати якістю звучання багатьох невиправних аудіоскептиків.

Втім, коли компанія офіційно анонсувала намір випустити свої перші навушники типу truly wireless (тобто, зовсім-зовсім бездротові), та ще й відразу під маркою Momentum, то новину цю ми слухали із оновленим почуттям здорового скептицизму.

Ну, яка може бути ймовірність того, що при фактично усталеному ринку бездротових вкладишів навіть у Sennheiser ось так відразу вийде не те щоб знайти на цьому самому ринку правильно місце, але просто когось чимось хорошим здивувати? Правильно, майже ніякої.

Проте ми помилилися. Нові Momentum True Wireless від Sennheiser - це дуже цікаві навушники. І подобатися вони починають миттєво. Хоча краще буде - про все по порядку.

Momentum True Wireless от Sennheiser: профессиональный ответ на AirPods

До справжніх бездротових навушників світ аудіо, як відомо, йшов дуже довго. І пройдений шлях був непростим, хоча через специфіку розвитку сучасних мобільних технологій і вельми нетривалим. Навіть можна сказати, дуже швидким.

Згадайте перші бездротові вкладиші, котрі ще пару років тому з'явилися в продажу? То були здоровенні штуковини, які від своєї ваги випадали з вух, без підзарядки працювати могли лише години зо дві-три, і які звук відтворювали такий, що на них навіть огляди писати та знімати вважалося непристойним. Так, перші навушники truly wireless були (і ще подекуди залишаються) поганенькими, зате дорогими.

Та виробники, треба віддати їм належне, не здавалися. Вони усували виявлені недоробки, вдосконалювали технології, тому якість моделей поступово зростала, і вони принаймні почали дешевшати.

З виходом же Bose SoundSport Free стало очевидним, що розміри та ергономіку є куди оптимізувати і повністю бездротові навушники можна носити довго й без дискомфорту. Модель Jabra Elite 65t показала, що без підзарядки маленькі бездротові вкладиші здатні обходитися не менше 5 годин при нормальному навантаженні. А коли Master&Dynamic випустила свої MW07, то довелося погодитися і з тим, що truly wireless у плані якості звуку теж мають значний потенціал. А останній є досягненням вкрай важливим, оскільки зробити мініатюрні навушники, що можуть відтворювати хороший звук - це завдання надскладне.

Так от, у нових Sennheiser Momentum True Wireless від дитячих проблем перших повністю бездротових навушників не залишилося взагалі нічого. Вони маленькі й легкі, їх зручно носити, без підзарядки вони працюють довго, але найголовніше - якістю звуку вони впевнено перевершують всі без винятку бездротові вкладиші з тих, що їх ми отримували на тестування. Так, саме якістю звуку. Фірмовий звук Sennheiser інженерам компанії вдалося втиснути навіть в крихітні корпуси нових міні-Momentum. Їх, звичайно ж, теж треба слухати. І послухавши якийсь час, ми можемо сказати, що Momentum True Wireless (за $300) звучать на рівні повнорозмірних накладних Sennheiser Momentum (за $400), й точно не гірше. При тому, що перші - це внутрішньоканальні вкладиші, які легко вміщаються в яку завгодно кишеню разом з кейсом, а без нього можуть там ще й загубитися.

Momentum True Wireless от Sennheiser: профессиональный ответ на AirPods

Само собою, від звичайних дротових вкладишів Momentum True Wireless відрізняються навіть зовні. І не лише відсутністю дротів. Вони помітно більші в розмірах. По-перше, тому, що зовнішній бік корпусу кожного навушника являє собою сенсорну панель управління: на лівому - управління відтворенням (пауза, прокрутка, повтор треку, зменшення гучності), на правому - управління функціями гарнітури (прийняти/відхилити дзвінок, завершити розмову, виклик Siri чи Google Асистента, збільшення гучності). А по-друге, всередині кожного навушника Momentum True Wireless розташований 7-міліметровий випромінювач, а також мікрофони гарнітури і система шумопригнічення.

Momentum True Wireless от Sennheiser: профессиональный ответ на AirPods

Тут, напевно, варто зауважити, що шумопригнічення у міні-Momentum функціонує трохи інакше, ніж, наприклад, система шумопригнічення бездротових моделей Sony серії 1000X. У нових Sennheiser вона ніколи не блокує повністю зовнішній шумовий фон, а лише мінімізує його і орієнтована загалом на оптимізацію якості аудіо, як музики, так і мовлення.

Іншими словами, в своїх Momentum True Wireless зі значним приглушенням, але ви завжди чуєте, що відбувається навколо. Плюс до цього, у цих навушників, як і у великих Momentum Wireless, теж передбачена окрема функція Transparent Hearing. Активується вона в додатку і дає змогу одним тапом переключитися на зовнішній звук, коли потрібно щось або когось послухати, не виймаючи для цього щоразу навушники з вух.

До речі, в фірмовому мобільному додатку Momentum True Wireless є також дуже зручний еквалайзер і простий, але практичний домашній екран, на якому зокрема завжди відображається рівень заряду акумулятора кожного навушника.

А по-справжньому дивувати Momentum True Wireless починають вже на етапі підключення. Перше сполучення, звичайно, виконується вручну і приблизно за півхвилини. Зате надалі, як тільки дістаєш навушники з кейса, вони миттєво знаходять "свій" смартфон (планшет, ноут, плеєр тощо), про що відразу ж повідомляють коротким "Connected!" (вимовленим, між іншим, приємним жіночим голосом з характерним британським прононсом). Якщо порівнювати, то до мобільного пристрою Sennheiser підключаються так само спритно й без проблем, як Apple AirPods до iPhone, та звучать набагато, набагато краще.

Momentum True Wireless от Sennheiser: профессиональный ответ на AirPods

Отже, надягнувши і підключивши Momentum True Wireless до смартфона, ви відразу ж отримуєте пару потужних внутрішньоканальних навушників, що добре тримають канал зв'язку і відтворюють ідеально налаштований і збалансований звук точно туди, куди потрібно, в достатній мірі надійно блокуючи при цьому сторонні шуми . І відразу ж вражають вас високою якістю звучання.

Як і належить справжнім Momentum, основний акцент вони роблять на точності й ретельності відтворення аудіоряду. І що характерно, виходить це у них так природно і так ефективно, що одразу розумієш, чому Momentum True Wireless, на відміну від ..., навіть не намагаються тиснути на слух басами (створюючи ілюзію потужності) і не накручують високі (наганяючи ефект "яскравого і насиченого звуку").

Хочете перевірити? Це не складно. Просто послухайте в цих та в будь-яких інших навушниках, скажімо, Сюїту для віолончелі No.1 соль мажор Баха. Коли теплий гул низьких ви чуєте так само чисто й виразно, як і легке щебетання високих, значить, у вас класні й правильно налаштовані навушники. І запевняємо, маленькі бездротові Momentum True Wireless прекрасну Cello Suite No.1 in G Major відтворюють з воістину дивовижною якістю і надзвичайною деталізацією.

А ще ці навушники приємно здивують і порадують вас діапазоном. Увімкніть Barcelona Nights Оттмара Ліберта і послухайте, як Momentum True Wireless точно і без зусиль передають чудове поєднання пронизливих гітарних нот і фонової дерев'яної перкусії. З тією ж елегантною легкістю і професійною точністю вони відтворюють і біти Guatemala Рея Шрімерда, і струни Should Have Known Better Суфьяна Стівенса.

Хочеться чогось ще більш вражаючого? Тоді запускаємо Caution Мераї Кері (з її останнього, однойменного альбому) і насолоджуємося тим, як збалансовано Momentum True Wireless відпрацьовують унікальний вокал співачки, ретельно окреслюючи кожне її слово, кожен звук і кожну нотку в аудіоряді цієї насиченою масивними басами композиції, так само як і самі ці баси.

А коли ви (як і ми) спробуєте підшукати Momentum True Wireless повноцінного саме за якістю звучання конкурента серед однокласників, то, повідомляємо, що наразі всі ці пошуки й експерименти неминуче приведуть вас до згаданої нами раніше моделі MW07 від Master& Dynamic. Коштує вона стільки ж ($ 300), однак оснащена не 7-, а 10-міліметровими випромінювачами і в плані потужності низів помітно перевершує міні-Momentum. Та це, на жаль, означає, що в багатьох складних композиціях (зокрема і в тих, що їх ми щойно згадали) саме баси часто заважають MW07 з належною якістю деталізувати аудіоряд.

Окрім того, MW07, хоч і теж сконструйовані так, щоб досить щільно й максимально комфортно сидіти в вухах, але відчуваються трохи інакше, ніж Momentum True Wireless, трохи важчими. Втім, з огляду на особливості дизайну повністю бездротових навушників будь-які з них слід приміряти.

Справа в тому, що всі truly wireless мають одну конструктивну особливість: незважаючи на те, що вони стали набагато меншими і легшими, ніж раніше, однак в маленьких вухах вони тримаються не завжди надійно і можуть випадати. Тому навіть дуже компактні й зручні Momentum True Wireless потрібно не тільки послухати, а й обов'язково хоча б раз приміряти на собі, бажано в активному режимі (понахиляти голову, покрутити нею, трохи пострибати і т.д.).

Momentum True Wireless от Sennheiser: профессиональный ответ на AirPods

Про всяк випадок ще раз нагадаємо, що у нових Momentum True Wireless взагалі немає кнопок. Ніяких. Панелі управління на обох навушниках сенсорні, і потрібен якийсь час, щоб їх освоїти і до них звикнути. Автор цього огляду раз 10 викликав Google Асистента на смартфоні, поки навчився витягувати круглі навушники з вух, не зачіпаючи щоразу пальцем сенсорну поверхню. Треба сказати, що з Jabra Elite 65t, які мають аж три кнопки й іншої форми корпус (у якого є, за що вхопитися), така "спритність рук" не потрібна.

Ну, і підводячи підсумок першим своїм враженням від Momentum True Wireless, погодимося, мабуть, з тією думкою, що навушники ці точно не для широкого споживача. Якщо вам потрібні бездротові вкладиші для тренувань, то ця модель може й не підійти, так як захист від поту і вологи у неї є (IPX4), але в воду кидати її не можна, промокне (AirPods теж промокнуть, але у них і ціна нижча) . Для тривалих поїздок-перельотів ці навушники теж не зовсім годяться - всього 4 години роботи в автономному режимі й півтори години на перезарядку від батареї кейса (нові Jabra працюють по 5 годин).

А от коли вам принципово цікаві повністю бездротові внутрішньоканальні навушники, що здатні відтворювати звук з якістю повнорозмірних Sennheiser преміум-класу, то Momentum True Wireless - це якраз вони і є.