барсук, енотовидная собака, страус кабул

Немногие знают, что в Полтаве есть небольшой зверинец, куда может прийти каждый желающий совершенно бесплатно.

Как сообщает Громадське, в эколого-натуралистическом центре есть крольчатник, в котором живут декоративные и промышленные кролики, а также один дикий заяц. В птичнике живут павлины, фазаны, декоративные куры, цесарки и эму. В вольерах с животными - енотовидные собаки, лиса, барсук, степной хорек и корейский поросенок.

Живут тут и шотландские пони, которых привезли из заповедника Аскания-Нова. Поскольку они жили в стаде, то по характеру животные остались дикими и строптивыми.

"Они были выведены в Шотландии для работы в шахтах. Пони небольшого роста, чтобы могли проходить в пещеры и вывозить оттуда все, что нужно", - рассказала сотрудник центра Лидия Красий.

Она отметила, что работникам так и не удалось их приручить, и бывает так, что животное может укусить и ударить. Несмотря на это, центр рассчитывает в следующем году получить от них потомство, и, возможно, только потомков этих пони уже можно будет приручить.

Особое внимание привлекает страус эму по имени Кабул, который следит за недавно рожденным потомством. У страусов за детьми ухаживает именно мужчина - и в это время он особенно агрессивен.

"Эму был привезен добровольцами из зоны АТО по желанию Валерия Боняковского - полтавского художника, который погиб. Птицу назвали Кабулом в честь позывного Валерия", - поделилась Лидия Красий.

Некоторых животных приносили жители города - лису, енотовидную собаку, корейского поросенка и барсука. Поскольку площадь эколого-натуралистического центра не может вместить всех животных, то часто бывает, что потомство раскупают зоопарки и цирки со всей Украины.

У Полтаві є свій невеликий звіринець, куди може прийти кожен охочий абсолютно безкоштовно.

В еколого-натуралістичному центрі є крільчатник, у якому живуть декоративні та промислові кролі, а також один дикий заєць. Він тут для того, аби діти змогли відрізняти його від кролів, бо часто плутають. У пташнику живуть павичі, фазани, декоративні кури, цесарки та ему. У вольєрах із тваринами – єнотовидні собаки, лисиця, борсук, степовий тхір та корейське порося.

"Ця корейська свинка потрапила до нас три роки назад. Тоді його принесли в маленькій клітці та сказали, що це маленьке декоративне поросятко", – поділилася Лідія Красій.

Еколого-натуралістичний центр має і свій город, аби тварини харчувалися екологічно чистими овочами та травами.

"У нас є виробничий відділ, який потрібен нам для того, аби годувати наших тварин. Ми там вирощуємо овочі, такі як кабачки, котрі полюбляють гризуни, буряк та морква", – продовжила Лідія Красій.

Шотландські поні були закуплені в Асканії-Новій. Оскільки вони жили в стаді, то за характером тварини залишилися дикими та норовистими.

"Вони були виведені для роботи в Шотландії для роботи в шахтах. Поні невеликого зросту, аби могли проходити до печер та вивозити звідти все, що потрібно", – підкреслила Лідія Красій.

Лідія Красій зазначила, що працівникам так і не вдалося їх приручити, й буває так, що тварина може вкусити та вдарити. Попри все, центр розраховує наступного року отримати від них потомство, і можливо тільки нащадків цих поні вже можна буде приручити.

Особливу увагу привертає страус ему на ім'я Кабул, який пильнує своє нещодавно народжене потомство. У страусів за дітьми доглядає саме самець – і в цей час він особливо агресивний.

"Ему був привезений добровольцями із зони АТО за бажанням Валерія Боняківського – полтавського художника, котрий загинув. Птаха назвали Кабулом на честь позивного Валерія", – поділилася Лідія Красій.

Працівники роблять запити державі щодо того, які тварини їм потрібні, і потім закуповують. Але деяких тварин приносила й громада, таких як лисиця, єнотовидний собака, корейське порося та борсук.

"За тваринами у нас доглядає один штатний робітник, а також керівники гуртків зі своїми вихованцями", – зазначила завідувач відділу біології та методичної роботи Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру Людмила Брижак.

Оскільки площа еколого-натуралістичного центру не може вмістити всіх тварин, то часто буває, що потомство розкуповують зоопарки та цирки з усієї України.