Навряд чи щось може бути прекрасніше посиденьок у добротного каміна або оздоровлення в цій лазні. Ті, хто добре знайомий з банями і камінами, з упевненістю скажуть, що такі споруди повинні зводитися з добротного матеріалу - вогнетривкої цегли.

Професіонали знають, що вартість вогнетривкої цегли безпосередньо залежить від якості сировини. Цей матеріал широко використовується для зведення саун, бань та камінів, тобто всіх тих будівель, в яких розлучається і підтримується вогонь.

Що ж являє собою вогнетривка цегла? Виготовляється цей матеріал, як правило, з глини, яка піддається ряду обробних процедур. Тут є одна маленька, але важлива особливість, яку варто детально розглянути.Коли здійснюється виробництво вогнетривкої цегли, до глини додаються речовини, що забезпечують їй здатність витримувати і довго підтримувати високі температури. Саме домішки вказують на приналежність готового виробу до того чи іншого виду.

При цьому кожному різновиді вогнетривкої цегли присвоюються свої специфічні властивості. Наприклад, для матеріалу, що використовується при будівництві літніх кухонь, повинна бути характерна низька теплопровідність.

Вогнетривка цегла - це ідеальний матеріал, який зараз можна купити з легкістю, для будівництва відкритих камінів, тобто місць відпочинку. Здатність його ефективно протистояти високим температурним режимам дозволяє в рази збільшити термін служби каміна або іншої аналогічної споруди. Для нього характерна так звана теплова інерція - тривале нагрівання і таке ж тривале охолодження з можливістю зберігати тепло. Вогнетривка цегла відмінно протистоїть горіння і розпеченому металу.

При цьому у нього вкрай низька ймовірність усадки або збільшення в розмірах, якщо порівнювати його з звичайним цеглою.Варто відзначити, що вогнетривку цеглу в силу перерахованих вище характеристик абсолютно не підходить для зведення житлових будівель. Кладка з його використанням практично нічим не відрізняється від аналогічної зі звичайної цегли. Але для укладання такого матеріалу необхідно використовувати спеціальний тип розчину.Вибираючи вогнетривку цеглу, увагу варто звертати в першу чергу на його пористість, розміри і склад.

Це основні характеристики матеріалу.Що стосується зовнішнього вигляду, то вогнетривку цеглу повинен мати рівномірний відтінок без будь-яких темних і / або світлих плям. Те ж саме відноситься до відколів, пустотах і іншим дефектам, який вважається браком. Якісним може називатися тільки рівний і твердий матеріал.Визначити наявність у вогнетривкої цегли внутрішніх пошкоджень допоможе, як не дивно, звук. Матеріал при зустрічі з металевим предметом не повинен створювати вібрацій, а чистота звуку повинна бути максимально високою.

Якщо вогнетривка цегла має посередині ділянки темного кольору, то брати його ні в якому разі не варто. Наявність їх говорить про те, що матеріал був перетримав в печі, і якість його дуже низька. Найміцнішою і вогнестійкої є шамотна різновид цегли, виготовлена ​​з шамотної глини.Шамотна цегла чудовий тим, що його можна використовувати навіть на промислових підприємствах.

Те ж саме можна сказати і про приватний його застосуванні, де потрібно витримка при температурі понад 1200 ° C.Можна зробити висновок, що вогнетривка цегла - це матеріал, який є унікальним за своїми характеристиками. Він здатний довго служити при експлуатації в умовах високих температур, що дозволяє розглядати його як оптимальний матеріал для зведення камінів, коптилень, лазень і мангалів.