Сьогодні такий документ як технічний паспорт на будинок зобов'язаний мати кожен власник житлової або дачної будівлі. Хоча він і не є правовстановлюючим, але без його наявності проводити будь-які операції з об'єктом нерухомості неможливо.

Що таке технічний паспорт на будинок?

Цим терміном позначають спеціальний документ інформаційно-довідкового характеру, що оформляється в БТІ за результатами проведення інвентаризації споруди. У документ включаються всі дані про різні характеристики конкретного будинку:

    • місцезнаходження;
    • схема ділянки з точним розташуванням на ньому всіх споруд і будівель;
    • поверховий план;
    • список конструктивних елементів та інженерного обладнання;
    • експлікація з даними про площі всіх приміщень;
    • обгрунтування законності будівництва об'єкта.

    ВАЖЛИВО! Якщо споруда, для якої складався технічний паспорт, піддавалася реконструкції або переплануванню, то документ підлягає обов'язковому переоформленню. Крім того, зазвичай паспорт переоформлюється при зміні власника будівлі.

    Як зрозуміло з викладеного, для отримання технічного паспорта необхідною умовою є проведення технічної інвентаризації. Це дуже складна і трудомістка процедура, виконати яку належним чином може тільки фахівець, та й законом самостійне проведення даної процедури не допускається.

    До недавнього часу кількість таких фахівців була обмежена, тому на отримання техпаспортів стояли величезні черги, але після 2013 року надання цієї послуги стало доступним для приватних сертифікованих БТІ.

    У столиці України і області, де через масштабний обсяг будівництва дана процедура особливо затребувана, цим займається Київське бюро технічної інвентаризації. Максимальний термін проведення процедури становить 7 днів, але зазвичай він значно менше. Інвентаризація тут виконується для житлових, садових і дачних будинків.