«Вініл чарівний. Це приємно, це добре, його звучання - це ефект фізичного контакту голки з канавкою в платівці, звук вінілу - це дитина, яка народилася від цього ніжного дотику»

Томаш 'Містер Вініл' Ольшєвський

На відміну від усіх інших аудіо-носіїв, вінілові платівки мають «душу». Потрібно відмітити, що вони ніколи не виходили з моди, на мить вони поступилися місцем технологічній революції, а тепер повертаються з подвоєною силою.

Продажі вінілових платівок та програвачів у магазині https://playvinyl.com.ua/ru і в світі збільшуються з кожним роком. Не виключено, що незабаром відбудеться повторення успіху вінілової платівки з 1981 року. У той час чорні диски продавалися в мільярди примірників. Що ж змушує людей так охоче шукати грамофонні записи? Чому звуки, записані в чорних канавках, знаходять стільки шанувальників?

Важкі початки відродження вінілу

З часу їхнього правління, тобто 1970-х та 1980-х років, вінілові записи послідовно програвали компакт-дискам. XX вік та розповсюдження онлайн-потоків також посунули чорні диски на задній план. 2007 рік запам'ятається як той, в якому платівки продавалися найгірше. Тоді у Великій Британії було придбано всього 200 тисяч. Однак систематично популярність вінілів зростає з 2007 року.

Те, що зараз відбувається на ринку музики, перевершило всі очікування. В даний час любителі класичної, так званої аналогової звукової форми витрачають чималі суми за оригінальний альбом, виданий у 70-х рр. Наприклад, за перші випуски The Beatles, Elvis Presley або «The Wall» Pink Floyd вам доведеться заплатити кругленьку суму. Ціни на старі вінілові платівки диктуються насамперед кількістю примірників, в яких вони були зроблені. Найдорожчими є нішеві видавництва, навіть маловідомі виконавці.

Мабуть, на таке повернення любові до вінілу, окрім дуже особливої ​​атмосфери, яка їх оточує, також впливає надто чистий звук цифрово записаної музики, позбавлений природного шуму. Незважаючи на великий розив в історії, виробники вінілу часто намагаються поєднати традицію та сучасність, розміщуючи коди на конверті, в який упакований диск, що дозволяють завантажувати музику в цифровому форматі.

Вінілові записи в статистиці

У 2017 році продажі вінілу у Великобританії вперше в історії були вищими, ніж цифрові музичні файли. На початку 2017 року вони перевищили 3 мільйони примірників, завдяки чому досягнули такого вражаючого результату вперше з 1991 року. Це зростання залишається на рівні понад 50% з 2014 року. На цю ситуацію у 2016 році суттєво вплинула смерть Девіда Боуї. Альбом «Blackstar» вийшов першим у списку бестселерів вінілових платівок. Решта світу також починає цінувати аналоговий запис, відмовляючись від електронних рішень. Світ грамофонних записів неухильно зростає, в результаті чого в минулому році було продано 40 мільйонів альбомів.

Financial Times опублікував дослідження Deloitte, яке показує, що продажі вертушок та аксесуарів у 2017 році склали майже 7% від 15 мільярдів доларів обороту в музичній індустрії. Це ж дослідження ринку прогнозувало, що лише продажі вінілу в 2017 році принесуть прибуток 900 мільярдів доларів.

Любов до вінілових платівок

Варто підкреслити ще одну цікаву ситуацію. Середня вартість вінілової платівки вища, ніж щорічна підписка на популярний музичний сервіс, що забезпечує доступ до майже необмеженої кількості пісень. Мабуть, люди почали орієнтуватися на якість, а не на кількість. Музика, яку слухають на диску, вимагає уваги. Закінчивши слухати одну сторону, ви повинні змінити її на іншу. Люди слухають вініл уважніше, ніж музику, яка відтворюється з комп’ютера. Конверт, що супроводжує чорні диски, також має велике значення. Вінілові обкладинки - це часто невеликі твори мистецтва, які можуть бути відображені цікавим чином, наприклад, на полиці із записами.

До догляду та обслуговуванню дисків слід підходити обережно і уважно. Для цього потрібні аксесуари, невеликі пензлі та ганчірочки.