Вже протягом майже 15 років українці відзначають Всесвітній день вишиванки. Він проходить 21 травня, і в цей день українці всього світу намагаються вбратися в одяг, прикрашений національною вишивкою. Це свято було засновано студенткою Чернівецького університету Лесею Воротнюк. Воно стало днем національної ідентичності, українського патріотизму. Новини України на сайті promoteukraine.org докладно описують, наскільки важливу роль українська вишиванка відіграє для становлення сучасної незалежної держави.

Колись, приблизно роках в 20-х вишиванки носили майже всі сільські жителі України - чоловіки і жінки. Майстрині наносили малюнки хрестиком або гладдю, створюючи унікальні творіння. Стилі ручної вишивки значно відрізнялися в різних частинах України. Проте, всі вироби з вишитими візерунками мали особливий сакральний зміст. Мати вишивала сорочки для сина, намагаючись його таким чином захистити, вберегти від злих людей, усіляких бід і нещасть. Абсолютно особливою була вишивка і на весільних рушниках, які мама обов'язково вишивала для своєї дочки. Зараз в Україні існують музеї ручної вишивки, в яких можна дізнатися всю історію цього унікального мистецтва.

Вишиванка повертається

Ще 2-3 десятка років тому зустріти справжню українську вишиванку можна було тільки на концертах або тематичних заходах. Зараз багато хто, в тому числі молоді люди, намагаються мати в своєму гардеробі 1-2 вишитих речі, за якими їх можна ідентифікувати як українців. Навіть наш істеблішмент теж убрався в українські національні сорочки, прагнучи таким чином продемонструвати електорату свій нескінченний патріотизм. Іноді чиновники безглуздо виглядають в такому вбранні, особливо якщо їх вчинки кардинально суперечать національним традиціям і інтересам країни в принципі.

І все ж можна із задоволенням відзначити такий масовий інтерес людей до традиційної української вишиванки. Купуючи такі вироби, рядові українці прагнуть повернутися до своїх витоків, відчути за плечима велич і могутність легендарних предків, насититися силою рідної землі, долучитися до її традицій. Не дарма саме вишиванку називають генетичним кодом нації, її оберегом і гордістю.