Власна справа – для багатьох омріяний та дуже відповідальний крок. Адже це не лише заробіток, а й багато інших переваг: розвиток, робота без керівництва та за власним баченням. Проте, не все так просто, як може здатися на перший погляд.

Кожна особа, яка вирішила відкрити свій бізнес в Україні зобов’язана його зареєструвати. Далі розповімо, як це зробити.

Хто такий ФОП?

ФОП – це фізична особа – підприємець, яка займається будь-якою діяльністю, з метою отримання прибутку. В Україні існує законодавство, яке цілковито регулює всі процесі, що мають відношення до власного бізнесу. 

На початкових етапах розвитку власної справи не всі активно беруться реєструвати приватного підприємця. Насправді, нічого кримінального у цьому немає. Законодавством не забороняється такий вид діяльності, проте рано чи пізно, особі-підприємцю доведеться узаконити свій бізнес. 

Бізнес без реєстрації допускається лише у випадках, коли не потрібно орендувати приміщення, брати на роботу людей та укладати договори з іншими особами. Наприклад, постачальниками. Тоді від «паперових» справ та податків нікуди не втекти.

Переваги реєстрації приватного підприємця

  • Перша перевага – це статус. Погодьтеся, що ніхто не захоче мати справу з «бізнесменом» без реєстрації. А у наш час дуже легко перевірити чи людина має ФОП, чи ні. Тому краще не ганьбитися та робити все у межах закону.
  • При реєстрації кожен приватний підприємець із позитивною кредитною історією отримує вигідні пропозиції кредитування;
  • Реєстрація ФОП зараховується до пенсійного стажу, адже власник бізнесу відповідально сплачує податки. 

Як зареєструвати ФОП 

  1. Реєстрація ФОП – не є складним процесом, проте краще знайти фахівців, які допоможуть вирішити усі труднощі, що можуть виникнути у майбутнього підприємця. Це зекономить час та сили, а ще ви будете впевнені, що все здійснено коректно.
  2. Потрібно визначитися з видами діяльності, тому що кожен з них має свій відповідний код. Рекомендуємо обирати один основний і скільки завгодно додаткових. Краще зазначати більше видів, і неважливо чи плануєте ви ними займатися у майбутньому. Тому що, у випадку надання незареєстрованих послуг, вам загрожуватиме великий штраф. 
  3. Якщо ж ви вирішили здійснити процедуру реєстрації без допомоги посередника, то потрібно зібрати документи, прийти у Центр надання адміністративних послуг (не обов’язково за місцем реєстрації) та узгодити із працівниками подальший план дій.
  4. Якщо ви реєструєте ФОП з допомогою особи або фірми-посередника, то складіть довіреність та завірте її у нотаріуса. 

Процвітання вашому бізнесу!