Приймаючи рішення щодо невеликої домашньої фотоелектричної установки, окрім її загальної вартості, ви також повинні пам’ятати про ті витрати, які можуть виникнути під час використання. Ці витрати тим більші, що елементи нижчої якості використовувались на етапі вибору та складання або якщо монтаж був виконаний неправильно. Вібираючи інвертори напруги для дачі, ві повинні заздалегіть вирішити питання з монтажем.

Що означає правильно підібрана фотоелектрична установка?

Оптимальний вибір потужності

У наших умовах на південному даху з ухилом 30-35 градусів рекомендоване відношення активної потужності інвертора (PAC) до загальної потужності фотоелектричних модулів (PDC) має становити приблизно 90% (номінальне відношення потужності). Наприклад, приблизно 3,3 кВт фотоелектричного генератора слід підключити до інвертора потужністю 3 кВт. Чим більше кут падіння сонячного світла відхиляється від контрольного кута, тим більшою має бути ця різниця.

Оптимальний вибір діапазону напруги та струму

Широкий діапазон напруги MPP. Чим ширший діапазон робочої напруги, тим простіший вибір модулів та конфігурації генератора, а також можлива додаткова робота в гірших погодних умовах, що призводить до більш тривалої роботи інвертора протягом дня.

Додатковим елементом, пов’язаним з правильною роботою установки, є пускова напруга. Чим нижча пускова напруга, тим раніше пристрій почне виробляти енергію щоранку. Тим не менше, рекомендується, щоб пускова напруга була вище мінімальної. Це запобіжить частому ввімкненню та вимкненню інвертора при запуску всієї системи, наприклад вранці, що призведе до більш тривалого терміну служби.

Також варто звернути увагу на вхідний струм. Високий допустимий вхідний струм забезпечує оптимальну конфігурацію, що означає зручність та гнучкість у проектуванні та виборі модулів різних виробників.

При виборі слід також пам’ятати, що потрібно враховувати кількість входів МПТ (максимальна робоча точка). Більше входів забезпечує оптимальну конфігурацію модулів на схилах даху з різними напрямками та схилами. Це також дозволяє використовувати частково затінену покрівлю і впливає на тривалий термін служби інвертора з високою ефективністю.

Оптимальний підбір механічних параметрів

Параметри, про які слід пам’ятати, включають тиху роботу. Деякі PV-інвертори під час роботи видають дратівливі звуки. Це особливо важливо, коли вони встановлюються в житлових будинках. Для забезпечення комфорту варто звернути увагу на низький рівень шуму. Іншим елементом є високий клас захисту IP. Високий клас дозволяє встановлювати інвертор зовні навіть у складних погодних умовах (волога, мороз, пил, великі перепади температур).

Що стосується роботи в складних погодних умовах, слід розглянути концепцію охолодження. Хороше охолодження компонентів означає тривалу та безвідмовну роботу всієї системи. Природне (конвекційне) охолодження рекомендується для інверторів низької потужності. Примусове охолодження генерує більше шуму та змушує частіше обслуговувати, що є досить складним та небажаним для мікроустановок.

Також варто звернути увагу на те, скільки інвертор споживає енергії в нічному режимі. Низьке споживання енергії для підтримання функцій у непродуктивний період означає менші витрати на енергію, що береться з мережі.

Електричний захист

Нестабільна електромережа, можливі перенапруги або помилки монтажу можуть пошкодити інвертор та електричну систему або призвести до критичних пошкоджень (наприклад, пожежі). Рішення, враховані виробником інверторів, та відповідний вибір зовнішніх захистів установником мінімізують ризик таких несправностей.

Оптимальний вибір моніторингу та комунікації

Моніторинг роботи пристроїв та оповіщення у разі несправності є важливим елементом нагляду за встановленням фотоелектричних систем. Фотоелектрична установка повинна працювати безперервно близько 25 років. Про кожну помилку слід негайно повідомляти спеціалізований персонал. Це дозволить швидко реагувати і уникнути втрат, пов’язаних із простоєм.

Тому важливо, щоб інвертор був стандартно оснащений системою контролю. Крім того, важливо візуалізувати роботу інвертора в режимі реального часу.

Система моніторингу повинна давати змогу переглядати звіти про виробництво енергії, і, що особливо важливо у 21 столітті, вона повинна бути доступною з будь-якої точки Землі та в будь-який час доби.