По закінченню літнього періоду відпочинку настає золота пора для ріелторів, так як студенти приїздять на навчання, а місць у гуртожитках всім не вистачає. Експерти і юристи поділилися правилами безпечної оренди квартири у Полтаві, ціна на яке відповідає якості.

З чого почати?

Найдорожче квартири вартують в серпні, найдешевше – в червні, тому краще шукати житло не в піковий час. Слід визначитись з грошима, які ви згодні віддавати за оренду щомісяця і з умовами, в яких хочете жити.

У Полтаві однокімнатну квартиру можна орендувати за 6-9 тисяч гривень в залежності від її розташування – в старому будинку чи новобудові. 2-кімнатні квартири коштують 7-11 тисяч гривень, 3-кімнатні 10-11 тисяч гривень в старих будинках и 14-17 тисяч гривень в новобудовах.

Майже всі орендодавці вимагають оплатити не тільки перший місяць проживання, а й останній, або внести страхову суму в розмірі місячної оплати за житло. Ці гроші повертаються орендареві під час виселення або ж він не оплачує останній місяць проживання.

Винайняти житло без маклера

Без послуг спеціаліста є ризик потрапити на шахраїв або не знайти потрібного варіанта. Якщо ви вирішили шукати житло самостійно, зверніться до друзів чи подайте оголошення про те, що шукаєте квартиру. У Полтаві «сарафанне радіо» дуже дієве при пошуку житла.

Пошук порядного ріелтора

Перед початком роботи з ріелтором слід більше дізнатися про агенцію, почитати відгуки в інтернеті, спитати друзів. Надійна компанія має свій сайт, акаунти в соцмережах з об’явами за кілька років. Новостворені сторінки можуть свідчити про ненадійність агенції. Також будьте готові оплатить послуги спеціаліста. Частіше всього за свою роботу ріелтори беруть суму розміру місячної орендної плати за квартиру.

Ріелтору слід розказати про ваші побажання, щоб зекономити час на пошук житла. Перед тим як їхати дивитись квартиру, попросіть фото нерухомості, щоб не їхати в інший кінець міста дарма.

На що звертати увагу під час огляду квартири?

Попросіть присутність власника на огляді. В цей час слід перевірити технічний стан меблів, техніки, домовитись хто буде ремонтувати їх в разі поломки і хто це оплачуватиме.

Зверніть увагу на балкон і балкон. Якщо вони виходять на сонячну сторону і в квартирі немає кондиціонера – в теплий період року буде жарко. Школа або дитсадок поруч свідчать про підвищений шум.

Уточніть хто сусіди. Ремонт за стінкою або плач малюка принесуть дискомфорт.

Що питати у орендодавця?

У орендодавця слід уточнити суму оренди і чи не має він наміру її підіймати та суму комунальних платежів. Також слід попросити документи на нерухомість і паспорт власника.

Які документи потрібно?

Для безпеки сторін вони укладають договір. В ньому прописуються паспортні дані сторін, ціна житла, стартові показники лічильників, умови оренди та її припинення.

Як уникнути шахраїв?

Шахраї часто публікують об’яви з фото київських чи харківських квартир, які здають подобово, як квартири для довготривалої оренди у Полтаві. Фото легко перевірити через пошукові системи в інтернеті, і якщо виявиться, що квартира не у Полтаві, повз такі оголошення слід проходити повз.

Крім того, шахраї можуть просити авансовий платіж, мотивуючи це тим, що власник живе за містом і приїде на огляд лише після авансового платежу, так як хочу бути впевнений, що ви серйозно налаштовані орендувати в нього житло. Такі варіанти теж не слід розглядати.

Про шахрайство може свідчити занадто низька ціна на квартиру. Якщо ви знаєте середню вартість житла по місту і бачите оголошення з занадто низькою ціною, це може бути шахрайська схема.

Тривожні дзвіночки

Якщо орендодавець хоче приходити з перевірками, слід окреслити ці умови в договорі. Якщо наймачі міняються часто, що можна перевірити по регулярності публікацій оголошення про здачу цієї квартири, це може бути житло від шахраїв або проблемного орендодавця.

Під час підписання договору мають бути присутні власники. В разі їх відсутності слід відмовитися від підписання договору або перенести його.