Система Прозорро була розроблена в Україні у рамках реформи проведення державних закупівель та тендерів. Вона призначена для купівлі та продажу товарів, послуг та робіт. Даний сервіс має власну технологію, її унікальність дозволяє виділити кілька особливостей не тільки в основі сервісу, але і в його процесі роботи.

Ключові моменти щодо структури системи Прозорро

Особливості сервісу щодо торгів починаються ще з його реєстрації. Сам собою сервіс має ядро як Центральної єдиної бази. До неї підключаються спеціальні майданчики, які забезпечують доступ до всіх функцій. Реєстрація відбувається через них. Одним із таких майданчиків є Українська Універсальна Біржа. Вхід до неї здійснюється за посиланням tender.uub.com.ua.

Цей майданчик отримав ліцензію та акредитацію від самого сервісу. Вона має повноцінний доступ до всієї інформації. Це забезпечує користувачам повноцінну роботу.

Подібна розгалужена мережа майданчиків поєднується між собою для проведення аукціонів. Користувачі з різних послуг бачать всю інформацію повністю. Якщо на одному з майданчиків виклали оголошення, то на інших воно також позначиться. Завдяки цій особливості учасники можуть переглядати дані про все.

Від підбору майданчика залежить, наскільки легко та якісно проходитиме процедура реєстрації. У неї також є особливості. Насамперед стати учасником може будь-яка юридична особа, яка має реєстрацію в Україні або не є її резидентом. По-друге, після проходження реєстрації користувачі повинні пройти авторизацію. Вона повинна проводитись через цифровий підпис або через переказ із розрахункового рахунку.

Які особливості має аукціон

Аукціон – це ключова робоча операція у всій системі. Вона проводиться як на закупівлі, а й під час продажу товару. Її реалізація має велику кількість особливостей, серед яких можна виділити такі.

  1. Моделі. Для активності учасників торгів застосовують дві моделі: англійську та голландську. У першому варіанті користувачі підвищують ціну, а в другому знижують. Дані варіанти використовуються залежно від виду торгів. Якщо виставлено оголошення про закупівлю, то переможцем буде учасник з найменшою цінною, якщо це продаж, то з найбільшою.
  2. Різноманітність. На торги може бути виставлений будь-який товар, робота або послуга. Це дозволяє охопити велику кількість різноманітних областей та виробництв, що робить сервіс популярним.
  3. Різновиди договорів. У системі класифікація договорів формується залежно від вартості. Одні з них не перевищують встановлену порогову суму. Подібні варіанти називаються допороговими. Якщо вартість вища за зазначене значення, то такі договори називають надпороговими.
  4. Мобільність. Цей сервіс має мобільний додаток. Його можна встановити на будь-який портативний пристрій, що дозволить завжди бути в гущі подій і не пропускати тендери.

Завдяки цим особливостям система відрізняється з інших варіантів. Незважаючи на простоту, у її безпеці не варто сумніватися, оскільки контроль здійснюється спеціальним органом та урядом.