Найважливішим інструментом запуску в роботу ТОВ є формування статутного капіталу, розміри якого залежать від поставлених цілей та типу компанії. Інформація про обсяг статутного капіталу повинна міститися в установчих документах (вказується також обсяг часток кожного з учасників). Якщо вирішено не залучати великі інвестиції з боку, засновники ТОВ повинні внести максимально можливі суми відповідно до розмірів своїх часток.


Корективи розмірів СК


Акціонерне товариство, ТОВ та ін. по ходу своєї господарської діяльності можуть здійснювати зміну розміру статутного капіталу https://astarta-law.com.ua/zmina-rozmiru-statutnogo-kapitalu/. Зробити це коректно можна, запросивши всіх учасників на збори, на яких буде прийнято відповідне рішення. Після цього до статуту ТОВ вносяться зміни.


1. Зміна розміру статутного капіталу може знадобитися при нестачі оборотних коштів, або в разі, коли поповнюється склад учасників. При цьому повинні дотримуватися деякі обов'язкові умови. Наприклад, в учасників не повинно бути заборгованості за своїми частками перед СК.


Статутний капітал може бути збільшений внаслідок залучення інвестицій від сторонніх осіб, самих учасників товариства, а також коштом майна компанії. Якщо під час зборів учасники приймають рішення про зміну розмірів СК, це фіксується документально. Рішення повинно бути обґрунтовано наявною бухгалтерською звітністю за попередній рік. Навіть в разі, коли господарське товариство складається всього з однієї людини, її рішення також має бути документально оформлено.

Коли розміри статутного капіталу змінюються через залучення нового учасника, від нього вимагається письмова заява про розміри його частки та суми майбутньої виплати. У разі позитивного рішення зборів та його протокольної фіксації, новий учасник повинен внести обумовлену суму в зумовлений законом термін.


2. Статутний капітал може також бути зменшений. Причин може бути декілька. Одна з них –несплата учасниками своїх внесків, обумовлених при реєстрації ТОВ. Фірма може заборгувати банку, можуть виникнути різні обставини, що перешкоджають веденню бізнесу (наприклад, різкий спад купівельної активності). Зниження розмірів СК також оформлюється документально, з наступним повідомленням перевірчих органів.


Допомога досвідчених юристів


Процедура зміни розмірів статутного капіталу вимагає оформлення великої кількості документів, опублікування повідомлення в пресі, сплати державного мита. Знадобляться докази про відсутність претензій у кредиторів, бухгалтерські документи про чинні розміри активів ТОВ. Істотно спростити процедуру ви можете, звернувшись до фахівців компанії Астарта.