Що спонукає нас до прибирання? Гігієна і чистота. Охайні поверхні, посуд та одяг мають гарний вигляд, дають відчуття затишку. Але тут криється парадокс: підтримуючи чистоту магазинною побутовою хімією, ми шкодимо собі та довкіллю. Агресивні синтетичні компоненти залишають слід на нашій шкірі, підлозі, предметах побуту, потрапляють у ґрунт і воду. Щоб захистити себе та мінімізувати негативні наслідки, варто використовувати екологічні засоби для прибирання.

 

Яку небезпеку приховує у собі побутова хімія з мас-маркету

 

Виробники завжди попереджають: працювати з рідинами чи порошками треба у захисних рукавичках, іноді – окулярах та респіраторах, аби речовини не потратили на слизові оболонки. Упаковки радять зберігати якомога далі від дітей та тварин. Чому так відбувається? Перш за все через склад. Серед найнебезпечніших компонентів хімічних мийних засобів називають:

  1. Аніонні та катіонні ПАР. Поверхнево-активні речовини ефективно видаляють бруд, проте спричиняють токсичний вплив практично на всі системи внутрішніх органів.
  2. Хлор, хлорорганічні й хлор-реактивні сполуки – дезінфікують, але порушують гормональний фон, подразнюють органи дихання, призводять до інтоксикації.
  3. EDTA – пом'якшує воду, але провокує алергічні реакції, симптоми бронхіту й астми, подразнює очі, дихальні шляхи.
  4. Фосфати, які потрапляють у стічні води, а звідти – у великі водойми. Стимулюють розмноження синьо-зелених водоростей – головної причини «цвітіння» води та масової загибелі риби.

Перелік активних речовин можна продовжувати, але до складу мийних засобів частіше входять офіційно зареєстровані сполуки під іншими назвами (EDTA – це «Трилон Б»). Тому навіть уважне вивчення етикетки не вбереже від небезпеки.

 

Чим замінити хімію: обираємо безпечні zero waste аналоги

 

На щастя, існує екологічна альтернатива. Наприклад, для прання одягу (особливо дитячого або спідньої білизни) чи миття посуду, іграшок можна використовувати якісне господарське мило. Бруски гарно піняться, легко розчиняються у воді та змивають забруднення з різних поверхонь. Гірчичне мило не пахне, кокосове має приємний ледь вловимий аромат. Серед натуральних ароматизаторів популярні хвоя, лаванда, м’ята тощо. 

 

Як ефективний та недорогий засіб чищення використовують лимонну кислоту. Очищення побутової техніки, дезінфекція поверхонь, видалення бруду, виведення стійких плям з одягу, миття вікон та меблів – основні її властивості. Речовина натуральна, але не варто нехтувати заходами безпеки.

 

Синтетичні мочалки, щітки та навіть харчову плівку також можна замінити. У нагоді стануть джутові мочалки, дерев'яні щітки з рослинною фіброю, вощані серветки. Їх виготовляють з природних матеріалів. Коли аксесуари стануть непридатними до використання,  їх можна компостувати.

 

Джерело: сайт ozero.me