Згідно з дослідженнями, розлучення є однією з найбільш стресових ситуацій у дорослому житті. За шкалою стресових факторів, яку розробили два психіатри, Т. Холмс і Р. Рае, воно досягнуло сумнозвісної другої позиції після смерті дружини. Це пов’язано з протистоянням, жалем, почуттям покинутості та зниженням власної гідності. Люди відчувають сильні емоції навіть тоді, коли прийняли рішення розлучитися.

Джерелом стресу може бути, крім самої ситуації, необхідність врегулювати офіційні питання в суді, необхідність узгодити умови розлучення або реакція оточення на рішення. Емоційна криза, пов’язана з розлученням, може тривати до двох років. Це часто не закінчується слуханням справи про розірвання шлюбу. Варто підійти до такої складної ситуації, як процес розлучення з повними знаннями. Починається воно з розпадом шлюбу, що супроводжується сумом, страхом, почуттям провини чи болю.

На наступному етапі люди намагаються перевизначити себе. Відбудувати своє місце у світі та закрйти розділ у житті, який щойно закінчився. На третьому кроці підсумовуються прибутки та збитки від усієї ситуації. На цьому етапі слід підходити до розлучення та попереднього шлюбу найбільш раціонально.

Узгодження позицій подружжя

Подружжю слід визначити, чи погоджуються вони на умови розлучення. Це, мабуть, найважливіше питання на даний момент. Згода значно спрощує та скорочує процес розлучення. Варто визначити хто рлпіклується про дітей. Чи будуть встановлені аліменти та в якому розмірі? Як буде поділено спільне майно подружжя?

Подання на розлучення

Справи про розірвання шлюбу розглядає окружний суд. Кожен із подружжя може подати позов до суду. Цей спосіб набагато дешевший і швидший. З іншого боку, перевагою є додаткова підтримка фахівця у конфлікті між сторонами. Слід також зазначити, що добробут дітей не повинен постраждати від розлучення. У разі сумнівів з цього приводу суд спробує захистити потомство.

Справа про розлучення

Суд може постановити розлучення під час одного слухання, але може трапитися і так, що їх потрібно кілька. Особливо, коли він сумнівається в домовленості подружжя чи добробуті дітей. Під час засідання суд заслухає обblds сторони. На цьому етапі ви також можете представити докази або викликати свідків.

Якщо суд виявить, що існує ймовірність досягнення згоди без розлучення, він може направити справу на медіацію. Наприкінці слухання суд виносить свій вирок.

Поділ майна, аліменти

Суд може прийняти рішення щодо суміжних питань, таких як утримання дітей, піклування, поділ майна під час першого засідання. Однак часто трапляється так, що для цього необхідно провести ще одне засідання.

До другого слухання подружжя може підготувати угоду про поділ майна або інші необхідні угоди. Під час слухання виносять рішення про розподіл майна та спосіб врегулювання зобов’язань між сторонами.

Урегулювання майнових розрахунків

Вирішивши, як поділити майно, сторони зобов’язані виконати рішення. Що робити, якщо хтось з колишнього подружжя затримався із погашенням своїх зобов’язань? Як і будь-яке інше зобов'язання, покладене рішенням суду, зобов'язання, що виникає внаслідок розлучення, може бути передане виконавцю. Однак це рішення є найбільш витратним і стресовим для сторін. Варто розглянути консенсус.