Що таке факторинг для бізнесу і як він працює?

Будь-який товарний бізнес, незалежно від товарів, що продаються, регулярно потребує фінансового підживлення для здійснення комерційної діяльності. Це також стосується сезонних закупівель, інших випадків, коли підприємцям потрібно збільшити обігові кошти для виконання своїх зобов'язань перед замовниками.

В разі нестачі власних коштів для представників малого та середнього бізнесу, існує послуга факторинг. це беззаставне фінансування під забезпечення прав вимоги грошових коштів. Іншими словами, банківська установа набуває дебіторську заборгованість, за якою у неї в подальшому виникають права вимоги грошових коштів від бізнесу. За досить складним визначенням криється досить просте пояснення-факторинг, по суті, означає покупку боргу компанії банком.

Для чого потрібен факторинг

Часто представники малого та середнього бізнесу стикаються з дефіцитом оборотного капіталу. Постачальники, які працюють з такими підприємцями за договором з відстрочкою платежу, можуть отримати фінансування від банку. Вони переуступають фінансовій установі право вимоги заборгованості з покупця, натомість отримуючи грошові кошти в розмірі до 60% від фактичної вартості товару.

Як працює факторинг

У кожній факторинговій операції бере участь три сторони:

  1. Кредитор або постачальник товарів, послуг. Це компанія, яка продає товари або послуги з відстрочкою платежу, надаючи, таким чином, товарний кредит.

  2. Дебітор або покупець. Підприємство, яке купляє у продавця товари або послуги з відстрочкою платежу.

  3. Фактор. Банк, який надає послуги факторингу.

Співпраця цих трьох сторін відбувається за наступним принципом:

  • Постачальник реалізує товар або поставляє послуги покупцеві з відстрочкою платежу.

  • Продавець передає документи в банк за встановленим зразком, які підтверджують факт утворення дебіторської заборгованості.

  • Банк, залежно від умов, покриває цю заборгованість до 60%.

  • Покупець в рамках договору здійснює оплату за надані товари або послуги.

  • Банк і продавець проводять остаточні взаєморозрахунки. Фактор отримує свої гроші назад з комісією за користування коштами, а продавець отримує залишок належних йому грошей за виконану роботу.

Переваги факторингу

Основною перевагою даного виду фінансування від інших видів позики, є те, що підприємство отримує оборотні кошти без забезпечення. Інші особливості:

  • значне зменшення періоду оборотності грошових коштів;

  • можливість отримувати до 60% вартості від суми проданого товару;

  • збільшення кількості потенційних покупців за рахунок підвищення оборотного капіталу.

Сучасні банки надають послуги факторингу на різних умовах. Щоб скористатися можливістю підвищити оборотний капітал, звертайтеся в свій банк за вигідною пропозицією.