Для захисту будівельних матеріалів від негативної дії зовнішніх факторів та декорування стін використовується фасадна штукатурка. Найчастіше вибирають органічні засоби, вироблені на смолах. Ще один популярний різновид - силіконові штукатурки. Тип засобу варто підбирати залежно від матеріалів, використаних для будівництва стін.

Особливості фінішної органічної штукатурки

Цей матеріал виробляється на мінеральних і органічних субстратах. Має біоциди з пролонгованою дією, які забезпечують високий рівень захисту. В результаті поверхня після нанесення стає стійкою до негативної дії води, атмосферних опадів, ультрафіолетового проміння. Покриття не поглинає зайву вологу. Вона швидко випаровується.

Однією з особливостей є армування волокон, яке забезпечує міцність покриття.  Верхній шар не деформується при ударах граду. Виключена поява тріщин. Наносити засіб потрібно вручну або механізовано. Продукт не можна використовувати для горизонтальних поверхонь, похилих дахів, на які потрапляє сніг.

Силіконова фасадна штукатурка

Засіб на силіконовій основі має такі особливості:

  • підходить для зовнішніх робіт;
  • самоочищається, в результаті бруд стікає під дощем;
  • забезпечує вільне проходження вуглекислого газу та кисню;
  • має мармурові зерна з природних відкладень, які роблять покриття стійким до природних умов;
  • легко наноситься вручну або механізованим способом.

Залежно від того, які саме добавки використані у складі, силіконова фасадна штукатурка може набувати різних додаткових властивостей. Мікроволокона роблять її більш стійкою до негативної дії зовнішніх факторів. Також забезпечують моделюючий ефект. В результаті невеликі дефекти поверхні стають менш помітними. Моделююча штукатурка може мати різний розмір частинок. Буває дрібнозернистою та крупнозернистою.

Силіконова штукатурка має багато переваг. Вона забезпечує проникнення повітря, в результаті поверхня ніби дихає. На стінах не накопичується бруд. Якщо будинок знаходиться біля дороги, в зоні підвищеного забруднення, фасад буде виглядати чистим навіть через кілька років після нанесення.

 Засоби на силіконовій основі мають тривалий експлуатаційний ресурс. Після нанесення і повного висихання поверхня буде зберігати вигляд мінімум 20 років. Це основна перевага засобів, яка дозволяє суттєво зекономити на ремонті.

Якісним виробником фасадних штукатурок є німецький бренд STO, який себе зарекомендував себе у всьому світі.