Міжнародний валютний фонд вимагає від українського уряду повністю лібералізувати внутрішній енергетичний ринок. Вартість блакитного палива для населення та бізнесу повинна стати однаковою. Однак керівництво держави поки що не готове відпустити ціни на газ для побутових споживачів. Натомість воно запровадило нову формулу розрахунку вартості ресурсу - більш прозору та гнучку. Такий крок, з одного боку, не суперечить домовленостям з МВФ, а з іншого, на думку влади, зробить перехід до вільних цін більш комфортним. Як нововведення змінило ринок? На що розраховувати підприємцям?

Право обирати постачальника природного газу українські споживачі мають з 2015 року. Однак населення їм майже не користується, бо купує ресурс за пільговою ціною у газзбутів - регіональних компаній, на які держава поклала спеціальні обов`язки. Інша справа - промислові споживачі. Ціни на блакитне паливо для них є ринковими, тому вони частіше звертаються до незалежних постачальників. Шукають їх, як правило, через інтернет.

Розглянемо, як це працює, на прикладі ТОВ «Криворізька енергетична компанія». Фірма постачає електричну енергію та природний газ юридичним особам з 2018 року. А до того успішно впроваджувала проекти у сфері зеленої енергетики. Тепер будівництво промислових і домашніх сонячних електростанцій - лише один з напрямів діяльності компанії. Ознайомитися з пропозицією незалежного постачальника можна, перейшовши за посиланням https://kr-energo.com/. Там же, на офіційному сайті, є форма договору на постачання газу, заповнивши і надіславши яку, ви стаєте клієнтом компанії.

В основі відпускної ціни на блакитне паливо лежить оптова ціна. До неї додаються витрати на транспортування газу магістральними та розподільними трубопроводами, податок на додану вартість та маржа постачальника. Оптова ціна розраховується НАК Нафтогаз Україна і залежить від вартості ресурсу на ТТF. За основу беруться щоденні середньоарифметичні показники перших 22-х днів поточного місяця. Далі до результату розрахунків додається різниця між цінами на українському кордоні і нідерландському хабі.

Зміна механізму ціноутворення не єдине нововведення на внутрішньому ринку. З січня 2020 року уряд вніс зміни у положення про ПСО та відмовився від гарантованої ціни для населення. Тепер діятимуть дві цінові пропозиції від Нафтогазу - місячна та квартальна. У січні тисяча кубометрів без транспортування, але з ПДВ коштувала 5,58 тис. гривень. Що на 25% менше, ніж торік, і відповідає рівню квітня 2016. Причин здешевлення газу дві: підписання договору з Росією про транспортування газу та зменшення вартості блакитного палива на європейському ринку.

У лютому 2020 оптова ціна буде ще меншою. За заявою прес-служби Нафтогазу, вартість енергоресурсу для промисловості знизиться на 14-15%. Компанія за тисячу кубометрів просить від 4 661 до 5 208 тисяч гривень. Ціни на природний газ для промислових споживачів диференціюються в залежності від умов постачання - способу оплати та обсягів закупівлі.