Яскраве сяйво дорогоцінних каменів, що здатні неймовірним чином підкреслити очі та посмішку будь-якої людини, подобається всім без винятку. Однак, навіть діамант не може похвалитися природною красою такого рівня. Щоб перед покупцями камені представили в такому шикарному вигляді, майстри наполегливо і ретельно обробляють їх різними способами. Огранювання здатне змінити вид каменю, його енергетику і навіть властивості, тому так важливо приділити особливу увагу формі мінералу, коли вибираєте прикраса.

Топ-5 найпопулярніших огранювань

Нерідко люди вибирають огранювання, виходячи з його популярності, адже недарма його обирає таку кількість людей. Це непоганий критерій для клієнтів, які не дуже розбираються в ювелірному мистецтві, а витрачати на це час немає можливості або бажання. Отже, популярні огранювання, що стали класикою:

  1. Коло називають одним з найдавніших огранювань, адже саме в такій формі були отримані перші оброблені мінерали. Кругле огранювання заслужено отримало звання класичної форми будь-якого дорогоцінного і мінерального каменю. Ідеально підходить для каблучок і сережок.
  2. Овал. Вперше цей спосіб обробки ювелірних каменів з'явився у 60-ті. За цей час ювеліри вдосконалили огранювання, тому його часто називають найкрасивішою формою ювелірних каменів. Овал більш універсальний, ніж коло, тому можна знайти каблучки, обручки, сережки, намисто, підвіски з овальним огранюванням.
  3. Кабошон отримав популярність ще в ті часи, коли обладнання для ювелірної майстерності не було, тому камінь не стільки обробляли, скільки полірували. Кажуть, що це найкраще огранювання для дорогоцінних каменів, тому в колекції британської королівської сім'ї найбільше коштовностей в формі кабошона. До того ж, деякі мінерали найкраще виглядають саме в кабошоні, зокрема, бірюза.
  4. Маркіз найчастіше зустрічається в каблучках, сережках, браслетах і підвісках. Ця форма каменю нагадує ромб, через що промені сонця дуже красиво переливаються на гранях. Однак, маркіз рідко дарують молодим дівчатам через його гостри кути, які на маленьких і тонких пальчиках можуть виглядати не найкращим чином.
  5. Кушон — універсальне огранювання, яке зустрічається в чоловічих і жіночих ювелірних виробах, але практично ніколи не підходить дітям. Кушон може зустрічатися в формі прямокутника, квадрата і трикутника. Перший варіант характерний для жіночих каблучок, підвісок і браслетів. Для перснів, запонок, затискачів для краваток і інших чоловічих прикрас найчастіше більш характерна квадратна форма.

Огранювання може стати прекрасним критерієм, якщо ви сумніваєтеся між двома видами прикрас. Ніщо так не впливає на підсумковий виріб, як форма дорогоцінного каменю. Також звертайте увагу на розмір мінералу, щоб камінь був пропорційний виробу.

Що врахувати при виборі огранювання?

Через те, що про ограновування вперше заговорили, як про спосіб обробки алмазу, то поради ювелірів переважно відносяться до цього коштовного каменя. Також є універсальні рекомендації, які варто врахувати при виборі напівдорогоцінного каміння або мінералу.

Зверніть увагу:

  • якщо камінь оброблений в масивній формі, то вийде більш насичений відтінок і колір мінералу;
  • при виборі діаманта, огранювання може вплинути не тільки на глибину кольору, але також на красу каменю, адже від обробки алмазу залежить заломлення променів в гранях мінералу;
  • якщо хочете світлішого відтінку каменю, то пошукайте його в огранюванні більш плоского формату, проте з камінням пастельних відтінків потрібно бути акуратним, інакше можна отримати не той ефект, який хотілося б.

Вибираючи собі прикрасу потрібно розуміти, що перед вами може бути неправильне огранювання. Однак, майте на увазі: якщо воно вам подобається насиченістю відтінку, жвавістю і переливанням променів, то можете сміливо купувати саме цей камінь, адже він стане ідеальним саме для вас.

Ювелірні огранювання в каталозі Золотий Вік

Вибрати кращу прикрасу з огранюванням, яке підійде саме вам, краще в магазині з широким вибором, щоб точно було з чого вибирати. До того ж, такі ювелірні мережі, як "Золотий Вік" пропонують клієнтам не тільки широкий вибір продукції, але і високу якість ювелірних прикрас. Зокрема, це подвійний контроль якості пробірною палатою і гемологічним центром України.

Купити прикрасу з дорогоцінними каменями та натуральними мінералами можна через онлайн-каталог або в стаціонарному магазині. Також доступна опція бронювання: вибираєте прикрасу з потрібним огранюванням, бронюєте і забираєте, коли є час. Бронювання дійсне два дні. Якщо замовляєте через каталог, то можлива доставка до відділення Нової Пошти (безкоштовно) або кур'єром. Доставка займає 1-5 днів, що рекомендуємо врахувати, якщо ви в пошуку подарунка. На всі питання менеджери нададуть кваліфіковану консультацію та підкажуть з вибором при необхідності.