Безпечне і якісне функціонування каміна залежить від багатьох факторів. І справа не тільки в виборі топки, а й у спорудженні димохідного каналу. Безумовно, тут в першу чергу важливо грамотне проєктування, максимально точні розрахунки й професійний монтаж. Значущими можна вважати різні нюанси - від визначення внутрішнього перетину труби до ізоляції й розташування, але також актуальним питанням для кожного, хто вирішив облаштувати у своєму будинку камін, є і те, з якого матеріалу зробити димохід, тому що в сучасних умовах вони пропонуються різні.

Особливі моменти в облаштуванні димоходів

Призначенням димоходів є здійснення виведення назовні продуктів згоряння палива. Під дією тяги гази з сажею переміщуються з топки в трубу, потім - в повітря. Якщо димохід зроблений правильно, то в оселі буде тепло, а на його внутрішніх стінках не буде накопичуватися сажа та кіптява, порушуючи тягу, та в тому числі завдаючи шкоду здоров'ю господарів. Все це залежить також від того, який матеріал було застосовано для облаштування димоходу.

Матеріали для димоходів

Матеріал для камінних каналів повинен мати такі властивості:

  • ·мати високу термостійкість;
  • ·відрізнятися відмінними вогнетривкими властивостями;
  • ·мати низький коефіцієнт теплопровідності;
  • ·бути нейтральним стосовно контакту з агресивними хімічними речовинами продуктів горіння, не вступати з ними в реакцію.

Сьогодні для них використовуються кілька видів матеріалів, які одночасно задовольняють перерахованим вимогам:

  1. Цегла. Це традиційний матеріал, можна сказати «древній». При правильній експлуатації така конструкція прослужить більш як 100 років. У нього висока жаростійкість і оптимальна теплопровідність, для того щоб конструкція була здатна забезпечити максимум комфорту і тепла в будинку. Однак недоліки теж істотні. По-перше, це висока вартість матеріалу (враховуйте, що для камінних димоходів використовують обпалену повнотілу цеглу, а не звичайну силікатну). По-друге, це необхідність облаштування глибшого витривалого фундаменту самої будівлі. Третій недолік - квадратна форма і шорсткість в місцях стиків, що сприяє накопиченню сажі та вимагає періодичної прочистки.
  2. Керамічні труби. Вони дешевші, ніж цегляні, можуть бути використані як для внутрішньої схеми, так і зовнішньої, розраховані на 50 років експлуатації. Також до їхніх головних переваг відноситься:
  • ·ідеально гладка поверхня стінок;
  • ·компактні розміри;
  • ·витримування температур до 1000 градусів;
  • ·швидке нагрівання і повільне охолодження.

Недоліком вважається вага, що вимагає витривалості фундаменту, не низька вартість блоків і монтажних послуг.

  1. Нержавіюча сталь. За ціною даний матеріал найдоступніший і демократичний, витрати на спорудження всієї конструкції будуть в рази меншими, ніж на зазначені вище варіанти. Плюсами димоходів з нержавіючої сталі є те, що у них легка вага і посилених фундаментів/спецмайданчиків не знадобитися. Монтаж - теж простіший, дешевший та й проходить швидше. Нержавійку можна обирати для каналів, в яких температура газів до 400-600 градусів.

Димоходи з нержавіючої сталі роблять двох типів: простий «гарячий» канал без теплоізоляції й сендвіч-труби, що являють собою два циліндри, вставлені один в одного, простір між якими заповнюється термоізоляційним прошарком. Все це забезпечує краще утримання тепла. Термін експлуатації сендвіч-труб - 15-20 років.

Важливо! Який би варіант не був вами обраний, краще монтаж та проєктування довірити професіоналам. Це гарантія вашої безпеки та запорука якісної роботи каміну.