Велика частина мешканців багатоповерхівок стикається з проблемою затоплення квартири. При чому затопити можуть не лише вас, але й ви. Навіть не знаємо, яка ситуація краща. Адже у випадку, якщо винуватцем будете ви, потрібно буде компенсувати сусідам збитки та зробити ремонт у власному житлі. Ситуація явно не з приємних. Саме тому ми зібрали для вас кілька дієвих порад, як вберегти себе, а заодно і сусідів, від подібних неприємностей.

Потурбуйтесь про гідроізоляцію у ванній кімнаті

Перед тим, як робити ремонт у ванній кімнаті, потурбуйтесь про ретельну гідроізоляцію підлоги. Це виконується на етапі заливки підлоги. Для цього поверхню обробляють спеціальним засобом – рідкою полімерною мастикою. Це робиться у два-три шари.

Також слід пам’ятати про стики між сантехнікою та стінами, особливо важливо це при монтажі душової кабіни чи ванни. Хоча найменші шпаринки швидше за все не стануть причиною потопу, проте при постійному просочуванні туди води, з’явиться грибок та неприємний запах. Позбутись наслідків буде складніше, ніж попередити появу проблеми.

Обирайте якісні матеріали

Обираючи сантехніку, слід пам’ятати, що економія може вилізти вам боком. Адже сучасні майстри ховають труби у стіни та підлогу, тому їх ремонт чи заміна це непросто. Окрім того слід встановити шаровий кран хром перед усіма водозабірними точками, щоб легко відключити несправну частину та вберегтись від потопу. Пам’ятайте, що якісні труби та запірна арматура – це можливість вберегти свій бюджет від такої неприємної ситуації, як затоплення сусідів.

Залиште доступ до усіх комунікацій

Слід завчасно обговорити з спеціалістами, що працюють у ванній, щоб зробили зручний доступ до усіх комунікацій. Це можна зробити з допомогою гіпсокартону. Тут важливо, щоб ви змогли швидко зреагувати на проблему та вирішити її.

Встановіть колектор

Цей прилад дозволяє рівномірно розділити тиск води на усіх сантехнічних приладах. У випадку протікань, ви зможете запросто перекриту кожну трубу окремо з допомогою крану міні. Це гарантує не лише безпеку, але й комфорт, адже доступ до усієї сантехніки в домі буде в одному місці (особливо важливо, якщо у вас великий будинок чи квартира з кількома ванними кімнатами).

Встановіть датчики протікань

Ми живемо у світі сучасних технологій, то чому б не використовувати їх собі на користь. Сучасні датчики протікань спрацьовують від потрапляння на них певної кількості води. Після цього вони передають сигнал спеціальним приладам, що автоматично перекривають клапан подачі рідини. Якщо ж ви не готові витрачатись на такі функціональні датчики, то є варіант простіший, коли ви отримуєте звуковий сигнал і вручну перекриваєте кран міні. В будь-якому випадку вони застережуть вас від проблеми.