Вода - один із елементів природи, приручення якого дає людям неймовірне задоволення. Сплав по швидких гірських потоках - розвага, яка забезпечує велику дозу адреналіну. Чим холодніша вода, крутіша і звивистіша річка, тим більше емоцій. Рафтинг донедавна вважався екстремальним видом спорту для людей, які не відчували страху. Але можна сплавлятися і по безпечним, спокійним рікам. Наприклад по Дністрі https://atomtravel.com.ua/tours/splavy-po-dnistru/. Наразі це чудова розвага та спосіб провести вільний час з друзями.

Сплав на перший погляд може здатися тривіальною розвагою, що не вимагає особливої ​​підготовки. Все, що вам потрібно, - це хороша співпраця, взаємна довіра та можливість швидко приймати рішення. Ви вирішуєте, чи залишитися на понтоні та якомога спокійніше подорожувати, чи шукати річку, де швидкі потоки та скелясті пороги.

Найголовніше - пристосувати складність річок до свого досвіду. Для початківців достатньо буде сплаву на катамаранах. Маршрути третього ступеня вже потребують певного досвіду із сильною течією та високими хвилями. Останні два рівні призначені лише професіоналам.

Як одягатися на рафтинг?

Почнемо з того, що завжди потрібно брати два комплекти одягу. Один для сплаву, а другий повинен чекати, поки ви вийдете з води. Для сплаву не потрібен спеціальний одяг. Однак є елементи, які зроблять подорож безпечнішою. Перш за все, взуття. Це можуть бути кросівки або кеди. Важливо, щоб вони були легкими і добре прилягали до стопи. Також можна використовувати неопренове взуття, досить популярне у водних видах спорту. Спеціально підібрані синтетичні матеріали забезпечують тепловий комфорт і стійкість на слизьких поверхнях.

Уникайте бавовняного одягу, який швидко вбирає воду і посилює відчуття холоду. Кращим варіантом буде вітрозахистний одяг і термобілизна, що користується великою популярністю в останні роки.

Як можна підвищити свою безпеку?

Пам'ятайте - розсудливі завжди застраховані. З швидким гірським потоком немає жартів. Якщо складність сплаву вища, потрібно придбати захисний шолом. Купуючи його, зверніть увагу, чи покриває він чоло, скроні та вуха. Отвори для водовідведення є надзвичайно важливими. Без них вода може потрапити під купол шолома, затікаючи у вуха та очі.

Не забувайте про рятувальну жилетку. Ті, які використовуються в рафтингу, трохи відрізняються від тих, що зазвичай використовуються для вітрильного спорту. Згадаймо, що під час подорожі ніщо не може обмежувати ваші рухи. Занадто великий жилет може обмежувати рух під час веслування. Однак найважливішою його особливістю є плавучість. Якщо специфікація вказує мінімум 70N, це означає, що вона повинна безпечно утримувати вас на водній поверхні.

Зберігання мобільного телефону, камери, їжі в кишені рюкзака серед розгулу хвиль - не найкраща ідея. Водонепроникні мішки можуть бути корисними.

Який плавзасіб вибрати для сплаву?

Перший критерій при виборі понтона - кількість людей, яку він може вмістити. Виробники пропонують надувні човни від п'яти до навіть одинадцяти людей. Практично кожна модель має надувні лавки та весла.

Дуже важливим елементом кожного понтона є підлога. Професійні версії виготовляються з дуже міцного ПВХ, додатково посиленого багатошаровою поліефірною сіткою. Через велику кількість води, що потрапляє всередину понтона, настил повинен бути забезпечений водовідводами.

Рафтинг стає прекрасним способом провести вільний час у відпустці. Трохи сміливості подарує вам емоції, які ви довго не забудете.