Будівництво - дуже складне заняття. Воно вимагає витрат та належного планування у часі та розподілу на окремі етапи. Цей теоретичний план є графіком будівельних робіт. Він повинен бути невід'ємною частиною контрактів, укладених між інвесторами та підрядниками. Графік будівельних машин та будівельних робіт завдяки програмному забезпеченню, доступному на сайті https://www.impuls-ivc.ua/grafik-budivelnih-robit, можна автоматизувати.

Графік будівельних робіт

Він необхідний як інвестору, так і підряднику. Його також вимагають надати банки, що кредитують будівництво. Графічний огляд тривалості окремих робіт та їх взаємозв’язків допомагає планувати послідовність робіт, дозволяє постійно контролювати витрати та коригувати ресурси. Це також важливо для належного замовлення та доставки необхідних матеріалів на будівельний майданчик. Звичайно, ви повинні знати, що завжди можуть бути відхилення від розкладу (дуже часто внаслідок непередбачених причин і поза контролем будь-кого). Тоді графік повинен бути виправлений, бо інакше він втратить свою дійсність і, отже, свою корисність.

Графік будівельних робіт - кому слід довірити його складання?

Графік будівельних робіт може підготувати навіть сам інвестор, але він повинен мати відповідні знання щодо обсягу послідовності виконання окремих робіт та часу, необхідного для їх проведення. Отже, створенням графіка зазвичай займаються люди, які більш тісно пов’язані з будівництвом. Вибір конкретного залежить від системи, в якій ви хочете побудувати будинок.

Будівельні роботи, які виконує один великий підрядник, є найшвидшими та найкомфортнішими для інвесторів. Інвестор укладає контракт з обраною компанією, яка виконує всі необхідні роботи (від нуля до стану, що дозволяє жити). Тоді графік є частиною укладеного договору і готується підрядником. У таких ситуаціях рекомендується найняти інспектора з нагляду, який, діючи від вашого імені, буде контролювати якість окремих робіт, а також їх хід та дотримання графіку. Тоді присутність інвестора на будівельному майданчику зводиться до мінімуму, але він повинен усвідомлювати, що ця розкіш коштує багато.

Непряма система будівництва будинку - це контрактна система. Вона полягає в тому, що окремі етапи роботи виконуються різними бригадами. Тоді також варто взяти на роботу інспектора з нагляду, тому що вам буде важко самостійно контролювати хід будівництва. Звичайно, менеджер тут є обов’язковою особою. У таких випадках графік створюється інспектором або керівником, який узгоджує окремі етапи робіт та їх дати з інвестором.

Найдешевший, але і найвибагливіший спосіб інвестора побудувати будинок - це економічна система. При ній багато робіт виконуються самостійно, наймаючи фахівців лише для того, що вкрай необхідно. Тут теж варто діяти на основі розкладу. Найкраще, якщо його підготує досвідчений керівник будівництва, який спланує витрати та забезпечить відсутність зайвих простоїв на будівельному майданчику. Пам’ятайте, що будинок для однієї сім’ї можна побудувати менш ніж за рік, але процес також може зайняти кілька років. Графік і хороша організація роботи дуже важливі. Однак у більшості випадків здатність інвестора та фінансова ліквідність є визначальними.

Графік робіт для будівництва нульового стану

Нульовий стан - це перший етап будівництва. Найчастіше він починається перед зимою і захищається від шкідливих погодних умов до весни. У середньому для завершення нульового стану потрібно до 1 місяця.

Роботи, що проводяться на цій стадії будівництва, включають:

  • підготовку землі під будівництво (вирівнювання ділянки, видалення перегною, розмітка фундаментів);
  • земляні роботи;
  • роботи, пов’язані з фундаментом будівлі (вони включають ряд кладочних та арматурних робіт, серед яких найважливіші: бетонна основа для лавок, укладання опалубки, армування та утеплення, бетонування, виконання проходів для установок, цегляна кладка або заливка фундаментних стін, ізоляція вертикальна та горизонтальна, вихідні установки під підлогою, засипка фундаменту та ущільнення ґрунту, підготовлені основи для підлоги та виготовлення плити).