Вікна стали погано закриватися? Замки гірше працюють? Фарба шарами обсипається на розсохле підвіконня? Якщо у відповідь Ви киваєте, то Вашим вікнам пора на реставрацію. Головне зрозуміти, що реставрація дерев'яних вікон не розкіш, а необхідність. При цьому швидше за все не доведеться замінювати віконну конструкцію повністю. Потрібно всього лише підремонтувати деякі її елементи.

Відразу потрібно сказати, якщо моделі вікон нестандартні: арочні, круглі, еркерні і інші, то реставрація коштуватиме дуже дорого, а в підсумку Ви отримаєте не нове, а всього лише відремонтоване вікно.

  • Фарбування. Взагалі, щоб перефарбувати вікна і підвіконня, необов'язково чекати, коли фарба облупиться. Краще використовувати тільки спеціалізовані системи фарбування на акриловій основі. Таке покриття захистить дерево від перепадів температури, від впливу води та вітрів.
  • Утеплення дерев'яних вікон. Не дивуйтеся, це теж входить до роботи з реставрації. Правильне утеплення дуже на довгий час, а точніше на 10-15 років, позбавить від протягів і вуличних шумів. До сучасних методів утеплення відноситься не вата і клейка паперова стрічка, а пазове і клейове утеплення. Пазове утеплення проходить за шведською технологією Eurostrip, коли в стулках вікна випилюють пази і закладають туди ущільнювач. Клейове утеплення проводиться клейовою гумою або пінополіетиленом. Таке утеплення також ефективне і для пазів.
  • Заміна дрібних деталей: ручок, шпінгалетів, кватиркових закруток, віконних замків.
  • Заміна підвіконь. На жаль, не завжди можна відродити до нового життя стареньке підвіконня. В цьому випадку потрібно поміняти його на нове.
  • Заміна скла. Скло - найважливіша частина вікна. Тому до неї ставиться потрібно дбайливо. Якщо по склу побігла тріщина, потрібно обов'язково його замінити. Але що робити, якщо це не скло, а склопакет? Замінити склопакет у дерев’яному вікні теж не проблема, але ціна питання буде вже зовсім інша, особливо якщо в ньому встановлене не просте скло, а теплозберігаюче, або тоноване. А може Ви бажаєте, щоб в камерах був закачаний інертний газ? Тоді будьте готові попрощатися з кругленькою сумою.
  • Підгонка вікон. На цьому етапі ремонту дерев'яного вікна відбувається регулювання петель і заміна замків. Адже не справа, коли вікно погано закривається, а замки барахлять.
  • Підгонка підвіконь. Вода і висока температура можуть нашкодити підвіконню. Якщо заподіяна шкода не така велика, то необов'язково його замінювати. Підвіконня можна лише обстругати і перефарбувати.

Це основні етапи реставрації дерев'яних вікон. Пам'ятайте, що довірити цю відповідальну справу можна тільки професіоналам