Хто, де і як може вручити повістку - роз’яснює Полтавський обласний ТЦК та СП.

П. 3 ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" чітко визначає, що громадяни України під час мобілізації зобов'язані прибувати до ТЦК та СП  у строки, зазначені в отриманих ними повістках.

Саму повістку можуть видати:

  • уповноважені представники ТЦК та СП,
  • представники органу місцевого самоврядування (виконавчого органу сільської, селищної, міської ради),
  • керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності, де працює військовозобов’язаний.

Як це має відбуватися.

Серед завдань районних (міських) ТЦК та СП, які визначає Постанова КМУ "Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки", передбачене здійснення заходів оповіщення та призову на військову службу.

Повістка – це письмовий документ встановленого зразка, який зобов'язує конкретну людину прибути в певний термін в ТЦК і СП.

Повістки вручаються з метою уточнення облікових даних чи проходження військово-лікарської комісії. Повістка для проходження військової служби називається мобілізаційним розпорядженням.

Місце вручення повістки представниками ТЦК та СП законом чітко не визначене, тож це може бути за адресою проживання, чи у будь-якому громадськеу місці: на вулиці, у парку, торговому центрі, закладі громадського харчування, громадському транспорті тощо.

Також своєчасне оповіщення і контроль прибуття до районних (міських) ТЦК та СП військовозобов'язаних в установленому порядку організовують місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Особа, призначена відповідальною в громадах за облік військовозобов'язаних, подає до ТЦК та СП уточнені списки відповідної категорії громадян, які проживають на адміністративно-територіальної одиниці. На їх підставі районні (міські) ТЦК та СП видають розпорядження щодо оповіщення військовозобов'язаних.

У разі отримання такого розпорядження виконавчі органи сільських, селищних, міських рад:

  • вручають повістки затвердженого зразка зазначеним у розпорядженні громадянам за місцем їх проживання під особистий підпис;
  • у 3-денний строк письмово повідомляють районним (міським) ТЦК та СП про результати оповіщення, виконання військовозобов'язаними вимог законодавства;
  • забезпечують контроль за прибуттям військовозобов'язаних до ТЦК та СП. Оповіщення військовозобов'язаних також може відбуватися за місцем їх роботи.

Отримавши відповідне розпорядження ТЦК та СП, керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій зобов'язані видати наказ (розпорядження) про оповіщення призовників, військовозобов'язаних та резервістів, довести його до відома таких осіб під особистий підпис та надіслати копію наказу (розпорядження) у 3-денний строк до ТЦК та СП. Після цього - вручити військовозобов'язаним повістки про явку за викликом, та забезпечити контроль за результатами оповіщення і прибуттям до ТЦК та СП.