3 листопада у міській раді за участі секретаря міської ради Катерини Ямщикової, відбулася зустріч ініціативної групи дружин військових з представниками ТЦК та СП, Управлінь соцзахисту, поліції, Уповноваженого ВРУ з прав людини, 116-ї бригади ТрО, заступниками міського голови.

"Ціль і роль міської ради - створення майданчика, щоб ви могли поспілкуватися з фахівцями з різних галузей. Не тільки з працівниками міськради, а й з усіма, хто дотичний до цих питань. Міська рада - це сервісний майданчик. І в часи військового стану ми  будемо робити все можливе, щоб ви відчули, що ми ваша підтримка та опора в усіх питаннях", - зазначила Катерина Ямщикова.

Під час зустрічі обговорили надання статусу УБД, алгоритми дій щодо отримання житла військовослужбовцями, отримання пільг військовими Полтавської громади та їх сім'ями та алгоритм дій родичів безвісти зниклого військовослужбовця.

Начальник групи 116-ї ТрО Максим Кириленко розповів про отримання статусу УБД (учасника бойових дій). За його словами, подати документи на отримання статусу можуть: військова частина, сам військовослужбовець або члени його родини.

Необхідні документи:

- довідка про безпосередню участь у захисті Батьківщини;
- витяг з журналу бойових дій (видається за рапортом військового до строєвої частини і протягом 5 днів вони мають надати відповідь);
- спеціальне фото (3*4 на матовому папері);
- заява на комісію для розгляду.

Повний пакет документів, у випадку, якщо військова частина не подає документи на отримання статусу, то їх може подати сам військовий.

Якщо військовий вже комісований, а статус не отримав, то йому необхідно звернутись до ТЦК та СП, де йому допоможуть з оформленням документів.

Якщо під час отримання чи оформлення документів у військових, чи членів їх родин виникають незрозумілі ситуації або їм перешкоджають у їх отриманні, то можна звернутись по допомогу до Уповноваженого ВРУ з прав людини у Полтавській області Владислава Носенка (вул.Соборності, 45, каб. 1).

"Якщо вас не приймають чи порушують ваше право на отримання довідки, то ви можете звернутись до нас. Ми приймемо ваші звернення і відреагуємо на них в межах чинного законодавства. Немає такого питання, з яким не можна до нас звертатись", - наголосив Владислав Носенко.


Щодо безвісти зниклих або загиблих військових прирівнюються до статусу, такого ж як УБД. Тобто, дружина може отримати довідку зниклого безвісти за особливих обставин.

Повідомлення, заяви про безвісти зниклих правоохоронні органи приймають від будь-яких осіб (рідні, працівники військових частин, організацій, установ).


"Головне - це не викладати інформацію про безвісти зниклого у соцмережі. Цим користуються шахраї. Необхідно відразу звертатись до поліції", - наголосив начальник сектору з розшуку осіб, що зникли безвісти районного управління поліції ГУНП Олексій Ніколенко.

Щодо отримання житла

"Військовослужбовці та члени їх родин, за умови відсутності в них житла, можуть отримати службове житло. Воно виділяється виключно за зверненням командира до військової частини. Житло відноситься до військової частини і розподіл відбувається за поданням командира. Щоб отримати службове житло не обов'язково перебувати на квартирній черзі при виконавчому комітеті Полтавської міської ради", - розповіла начальник Управління майном комунальної власності міста Наталія Курнакова.

Пільги 

Пільги на комунальні послуги надаються військовим та членам їх родин за зверненням. Заявку можна подати до Управління Пенсійного фонду, ЦНАПу, через вебпортал Пенсійного фонду або поштою.

В рамках програми "Турбота" військові Полтавської громади та їх родини можуть отримати:

- одноразову матеріальну допомогу (мобілізовані особи);
- матеріальну допомогу (члени сімей загиблих);
- матеріальну допомогу на лікування пораненим (документи: паспорт, ідент. код, медична довідка, виписка з лікарні,  документи, що підтверджують перебування на службі);
- пільговий проїзд у громадському транспорті (військові та члени сімей загиблих);
- одноразову матеріальну допомогу на поховання військового.

В Управліннях соцзахисту населення можна отримати 

- соціальну стипендію для дітей військових, якщо вони навчаються, до 23-х років;
- направлення на оздоровлення до санаторію для військових та їх родин;
- одноразову матеріальну допомогу, в рамках обласної Програми.

Пільги в галузі освіти:

- безкоштовне харчування дітей у закладах дошкільної освіти, загальної середньої освіти та професійно-технічних закладах;
- для учнів 1 - 4 класів безкоштовне оздоровлення у пришкільних таборах.

Пільги в галузі фізичного виховання:

- безкоштовне відвідування басейну "Дельфін" (за звернення до закладу).

Пільги в галузі охорони здоров'я:

- пільгове зубопротезування (у 3-й поліклініці та 4-й лікарні);
- безкоштовне обстеження (МРТ, КТ);
- пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів, відповідно до Постанови КМУ №1301.