Сьогодні у ДІКЗ «Поле Полтавської битви» відбувся тематичний захід до дня укладання Конституції Пилипа Орлика 1710 року. В експозиційній залі «Козацька держава до подій Великої Північної війни в Україні (1648-1700 рр.)» зібрались представники міської влади, музейні працівники, вчителі та учні школи №24 Полтави, запрошені гості.

Тут представлена тематична виставка літератури, присвяченої Конституції Орлика, постаті Пилипа Орлика та його добі. Захід відкрила завідувачка відділу науково-просвітницької роботи ДІКЗ «Поле Полтавської битви» Євгенія Щербина. Присутні у залі мали змогу переглянути відеопрезентацію, в якій йшлося про висвітлення в експозиції музею історії Полтавської битви постаті Пилипа Орлика та його соратників, які долучилися до розроблення Конституції 1710 року.

Захід відвідав перший заступник міського голови Валерій Пархоменко, який зауважив, що документ 1710 року став найвищим зразком державно-політичного права доби Гетьманщини, однією з перших писаних Конституцій у Європі.

– Творці Конституціїї переслідували головну мету – недопущення узурпації влади. Пилип Орлик і його найближче оточення увійшли в історію України як перша українська політична еміграція. Своє життя на чужині вони присвятили справі визволення України з-під влади московії, – зазначив Валерій Пархоменко. – Боротьба за незалежність України триває і нині. Сьогодні ми відстоюємо цей вибір. Наші хоробрі воїни ціною власного життя виборюють право мати незалежну і суверенну державу. Пам’ятаємо Героїв. Нам усім – Перемоги!

Окрім того, заступник директора з наукової роботи заповідника Людмила Шендрик розповіла присутнім про українську Конституцію 1710 року. А для учнів школи провели тематичну вікторину.