Відтепер в Обласній клінічній лікарні відновного лікування та діагностики з Центрами планування сім’ї та медичної генетики кожна жінка, незалежно від віку та статусу, наявності різних захворювань чи порушень здоров’я, проблем опорно-рухового апарату і способу пересування (крісло колісне, милиці, протези тощо), може отримати гінекологічні послуги в комфортних умовах – відповідно до своїх потреб. Це – четвертий подібний кабінет в обласному центрі.

Зручний для пацієнток медичний простір із найсучаснішим обладнанням журналістам презентували 4 вересня представники Департаменту охорони здоров’я ОВА та адміністрація закладу.

«Я сьогодні була приємно шокована, – говорить 42-річна Лілія Коновалова із селища Ланна. – Раніше огляд проходила у районній лікарні й не завжди це вдавалося з першого разу. Адже маю особливі потреби через діагноз дитячий церебральний параліч. Щоб піднятися на звичайне гінекологічне крісло, мені потрібна допомога кількох медиків. Тут усе надзвичайно зручно, комфортно».

У гінекологічному кабінеті безбар’єрного доступу достатньо місця для маневрів на кріслі колісному, є підіймальний пристрій, спеціальні опори-поручні, гінекологічне крісло та кушетка з регулюванням висоти. Для запису на прийом до лікаря акушера-гінеколога варто звертатися за телефоном (050) 305 86 04 (Полтава, вул. Шевченка,10).  Кабінет обладнаний Благодійним фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї» за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення та Партнерства ООН із захисту прав людини з інвалідністю.

Головний спеціаліст, експерт з акушерства та гінекології Департаменту охорони здоров’я ОВА Людмила Іванова розповіла, що такий кабінет адаптований до потреб будь-якої жінки: вагітної, літнього віку, з інвалідністю або тимчасовою непрацездатністю через травми, переломи тощо. Медичний персонал пройшов навчання не лише щодо специфіки роботи з людьми з інвалідністю, а й щодо особливостей консультування жінок, які постраждали від насильства.

«Допомога за принципом «одних дверей», – пояснила Людмила Іванова, – означає, що протягом одного візиту в цьому кабінеті можна не лише пройти огляд та отримати консультацію. Сучасна апаратура дозволяє прослухати серцебиття плоду, отримати його запис, щоб прослухати вдома. А ще тут одразу можна пройти онкоогляд, цитологічне дослідження, пап-тест, за потреби – кольпоскопію. Результати виводяться на монітор лікарю – йому відведена окрема робоча зона – і одразу заносяться до Єдиної системи охорони здоров’я. Портативний мобільний апарат ультразвукового дослідження на столику, як і кольпоскоп, можна підвезти безпосередньо до оглядового крісла. Результати обстеження також виводяться на монітор лікарю. Для пацієнток із вираженою спинальною травмою є навіть спеціальний помічник – підйомник на пультові.

Про маршрут пацієнта журналістам розповіла заступник головного лікаря з медичної частини Оксана Перцева. Вона показала все крило першого поверху, відремонтоване за кошти, зароблені закладом за програмою медичних гарантій, світлі кабінети, зручну санітарну кімнату для людей з особливими потребами. Пояснила, як просто скористатися підйомником на вході.

Здорові амбітні плани вдається втілювати у співпраці з донорами. За словами координаторки проєкту БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї» Тетяни Слободян, на сучасне обладнання проєкт витратив близько 500 тисяч гривень. Портативний мобільний УЗД-апарат придбано коштом Фонду ООН у галузі народонаселення.

Насамкінець Людмила Іванова пояснила, що скористатися комплексними послугами такого кабінету може будь-яка жінка, адже жодних направлень на огляд лікаря акушер-гінеколога непотрібно. Досить лише зателефонувати до реєстратури і записатися на прийом. Потребу УЗД-обстеження чи кольпоскопії визначає лікар під час огляду, він же призначить і виконає ці процедури протягом одного відвідування.

Довідково: досі в області було шість таких кабінетів: 3 у Полтаві та по одному в Кременчуці, Миргороді й Лубнах. Скажімо, в КП «4 міська клінічна лікарня Полтавської міської ради» він розпочав роботу в листопаді минулого року. На підприємствах, де працюють жінки з порушенням зору, порушенням слуху, фахівці провели інформаційну роботу. Тож за пів року послугами гінекологічного кабінету безбар’єрного доступу скористалися майже тисяча жінок. Сьогодні серед його відвідувачок щодня є 3-4 пацієнтки з особливими потребами. Для них безбар’єрність є нагальною потребою.