Запобігання порушенням у сфері ціноутворення та забезпечення встановлення економічно обґрунтованих цін на соціально значущі товари – в пріоритеті Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. На брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини в.о. начальника управління захисту споживачів та контролю за регульованими цінами ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області Ірина Максимішина розповіла про заходи, спрямовані на запобігання неконтрольованому зростанню цін.

Регулювання цін на окремі види продовольчих товарів в умовах воєнного стану здійснюється шляхом встановлення граничного рівня торговельної надбавки (націнки) у розмірі не більш як 10% на обмежений перелік продуктів харчування, а саме: борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), яйця курячі категорії С1, птицю (тушки курячі, четвертини тушки курячої), олію соняшникову рафіновану, хліб житньо-пшеничний.

«Із початку року фахівці управління провели 10 позапланових перевірок. Порушення чинного законодавства встановлено в кожного суб’єкта господарювання. Прийнято рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій на суму 303,6 тисячі гривень. Винесено п'ять приписів про усунення порушень чинного законодавства. На дев'ять посадових осіб накладено адмінштрафи», – зазначила Ірина Максимішина.

Також фахівці управління самостійно чи у складі територіальних робочих груп Лубенського, Миргородського, Кременчуцького районів здійснили 249 контрольних заходів щодо дотримання суб’єктами господарювання порядку формування цін на соціально значущі продукти. Порушення порядку формування цін встановлено в 145 суб’єктів господарювання.

«За результатами проведеної роботи ціни були знижені до економічно обґрунтованого рівня шляхом зниження торговельної надбавки. Зокрема, знижено ціну на борошно пшеничне вищого ґатунку вагою 2 кг із 59 грн до 37,95 грн, торговельну націнку знижено з 72% до 10%. Олію соняшникову рафіновану – з 58 грн до 46,20 грн, націнку знижено з 38% до 10%. Молоко пастеризоване жирністю 2,5% 900 мл – із 35 грн до 29,70 грн, націнку знижено з 30% до 10%», – додала Ірина Максимішина.

Також фахівці управління постійно проводять роз'яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання у сфері відносин зі споживачами товарів, робіт і послуг.