В обласному центрі презентували звіт про моніторинг стану забезпечення інформаційних прав в умовах воєнного стану. Вивчали питання фахівці Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, експерти у сфері інформаційних прав і регіональні координатори. Дослідили роботу 141 об’єкта виконавчої влади та місцевого самоврядування.
«Ми побачили потребу в швидкому та оперативному доступі до публічної інформації, яка становить значний суспільний інтерес, пов'язаний із реалізацією права людини на життя, здоров’я, свободу. Основними викликами для реалізації цих прав стало неоприлюднення інформації, необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, ненадання відповідей на запити, ненадання інформації», – наголосила заступник директора Департаменту – начальник відділу права на доступ до інформації Департаменту інформаційних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ірина Попович.

Повторний моніторинговий період зі збору первинних даних тривав упродовж липня-серпня 2023 року за такими етапами: 

- оцінювання дотримання права на особистий прийом, вимог щодо опрацювання звернень громадян і похідних прав, пов’язаних з їх розглядом;

- оцінювання дотримання вимог щодо надання публічної інформації у відповідь на інформаційні запити;

- оцінювання оприлюднення окремих категорій публічної інформації на офіційних вебсайтах розпорядників публічної інформації.

«Ми перевіряли, як дають відповіді на запити, на звернення усні чи письмові, як оприлюднюється суспільно важлива інформація в умовах воєнного стану (про укриття, гуманітарну допомогу тощо). І на основі виявлених під час моніторингу питань ми розробили тренінг щодо практичних аспектів дотримання інформаційних прав в умовах воєнного стану. У нас 141 об’єкт моніторингу. Полтавська ОВА входить у топ-10», – зазначив експерт ПРООН з питань забезпечення та дотримання інформаційних прав Олексій Кабанов.

Право на інформацію є важливим елементом будь-якого демократичного суспільства, переконаний представник Уповноваженого у Полтавській області Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Владислав Носенко. 

Інформація є надважливим інструментом, що надає можливість самим громадянам мати усвідомлення про діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування й брати активну участь у роботі органів влади», – говорить Владислав Носенко.

«Інформація є надважливим інструментом, що надає можливість самим громадянам мати усвідомлення про діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування й брати активну участь у роботі органів влади», – говорить Владислав Носенко.

Також експерти ПРООН в Україні спільно з Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини проведуть тренінг щодо дотримання прав на звернення та інформацію для працівників ОВА, РВА, органів місцевого самоврядування Полтавської, Донецької, Луганської, Харківської, Дніпропетровської й Сумської областей.