На Полтавщині відбувся перший випуск бакалаврів, які здобули освіту парамедика в одному з медичних закладів області. Про це повідомив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

Навчання на парамедиків стартувало в 2019 році й тривало три роки. 

«Основний акцент у підготовці майбутніх парамедиків – практика, адже вони мають уміти рятувати життя. Полтавщина дбає про кваліфіковані медичні кадри», – сказав Дмитро Лунін.

«В освітній програмі поєднано як міжнародний досвід, так і вітчизняний. Особлива увага приділяється практичному навчанню. Студенти проходять фундаментальну теоретичну та практичну підготовку. Студенти-першокурсники у вільний час від навчання час можуть спостерігати за роботою бригад екстреної медичної допомоги. Із 2-го курсу студенти долучаються до надання допомоги під час виїздів бригад», – сказала гарант освітньої професійної програми «Парамедик» одного з медичних університетів Людмила Гордієнко. 

Навички студенти відпрацьовують у симуляційних центрах. 

«У процесі підготовки майбутніх парамедиків широко використовується симуляційний метод навчання. Його суть полягає в тому, що студенти мають можливість в умовах, наближених до реальних, відпрацювати практичні навички без зайвого стресу, без ризику нашкодити пацієнту. Відпрацювання навичок доводять до автоматизму, це дозволяє їм надалі легко працювати на практиці», – розповів ортопед-травматолог, інструктор Європейської ради реанімації Володимир Кока.

Основна практика – робота з бригадами екстреної медичної допомоги. 

«Наші студенти мають навчитися рятувати людину. Вони повинні володіти навичками внутрішньовенних, внутішньом’язових та підшкірних ін’єкцій. Повинні вміти надавати допомогу травмованому пацієнту, накладати шини, користуватися вакуумним матрацом та вакуумними ношами», –  зауважив лікар вищої категорії з медицини невідкладних станів Ігор Працько.

В одній з екстрених виїзних бригад проходив практику Олександр Гончаренко. Нині він випускник-парамедик.

«Під час практики був виїзд, який мені запам'ятався. У людини була транзиторна ішемічна атака. Я знімав ЕКГ та ставив венозний доступ, вимірював рівень глюкози. За моєю роботою спостерігали старші та корегували мої дії. Я все відпрацював так, як мені розповідали на навчанні», – сказав Олександр Гончаренко. 

Парамедик – фахівець, який надає екстрену медичну допомогу на догоспітальному етапі та ранньому госпітальному етапі.