7 листопада у Полтавській ОВА відбулася зустріч голів громад області з головою Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Наталією Гусак. До участі долучилася секретар міської ради Катерина Ямщикова.

Під час зустрічі обговорили можливості покращення послуг реабілітації за Програмою медичних гарантій та розширення сільських мереж аптек, законтрактованих по програмі "Доступні ліки".

"Полтавська область зберігає статус пілотної області щодо реалізації медичної реформи. Коли в березні 2022 року область мала пікове навантаження ВПО, медична допомога надавалась всім, хто цього потребував. Надавалась допомога релокованим пологовим будинкам, геріатричним закладам, в той час меддопомогу отримували й мешканці громади. Медична галузь нашої області витримала це все, тому можемо сказати, що в нас надзвичайно розвинена та потужна медична інфраструктура. Щодо програми "Доступні ліки", то є питання необхідності збільшення кількості людей з ПТСР. Потрібно розширити перелік категорій осіб і лікарських засобів, які б допомогли людям з ПТСР", - зазначив перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко.

Секретар міської ради Катерина Ямщикова відмітила необхідність створення спроможної мережі медзакладів.

"Найголовнішою задачею для нас є створення спроможної мережі. У цьому процесі ми зіткнулися з проблемою комунікації. Створення мережі, в першу чергу, це інформування та комунікація з працівниками медзакладів, що допоможе прибрати від цієї реформи стереотипи, які породжують самі працівники. Мають всі зрозуміти, що тема реформи важлива та очевидна. Без неї ми не можемо рухатись далі. Завдяки контрактуванню з НСЗУ за 9 місяців наші заклади отримали понад 700 млн грн для підтримки своїх же закладів", - сказала Катерина Ямщикова.

Також вона наголосила на темі реабілітації. Адже на сьогодні попит перевищує пропозицію.

За словами директора Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА Віктора Лисака, необхідно чітко розуміти, що ми говоримо про нові стандарти й підходи надання медичної допомоги.

"Для багатьох наявність у громаді лікарні - це і є доступність. Але це не зовсім так. Доступність - це маршрут пацієнта, до закладу де є доказова медицина, обладнання та дотримання стандартів. Саме це доступність сьогодення. Рівень надання меддопомоги у сільській і міській місцевості мають бути рівними, тобто доступними, для цього і створені маршрути пацієнтів. Так само й з "Доступними ліками". Доступ до них має бути у кожного", - сказав Віктор Лисак.