Підготовка до опалювального сезону та нового навчального року, розміщення переселенців із Донеччини, а також формування продрезерву громадах. Такі виклики для Полтавської області на найближчий час окреслив начальник ОВА Дмитро Лунін.

«Ця зима буде найтяжчою за часи незалежності України. Тому підготовка до опалювального сезону – це часника оборони держави. На сьогодні 65% котелень і мереж області підготовлені до опалювального сезону. Найпроблемнішим залишається опалення в Кременчуці, де зруйновано ТЕЦ. Але я запевняю, що держава, область і місто мають чіткий план, як забезпечити кременчужан теплом. Для цього виділено 100 мільйонів гривень із державного та 100 мільйонів гривень із обласного бюджетів саме для Кременчука.

І маємо так само 100 млн грн резервних грошей на випадок стресових ситуацій в системі теплопостачання. Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов запевнив, що цього року будемо з газом, сховище накопичується», – заявив Дмитро Лунін 9 серпня на перших зборах Асоціації "Полтавська обласна асоціація органів місцевого самоврядування" в умовах війни.

Другий виклик для Полтавщини – розміщення нових переселенців. В області вже проживає до 200 тисяч переселенців, ще очікують людей, яких евакуюють із Донеччини. Адже там знищена інфраструктура, і тепла не буде. Тому в Полтавській області готуються додаткові місця розміщення та комфортні умови для тих, хто забажає залишитися на Полтавщині.

Дмитро Лунін наголосив, що важливо всім дітям дати доступ до освіти. А тим, хто хоче навчатися офлайн, забезпечити безпечні умови в закладах освіти.

«Ми разом зі службою ДСНС збираємо інформацію щодо підготовки закладів до навчального року та наявності укриттів у них. І у кожної громади є можливість привести укриття в школах у порядок, – говорить Дмитро Лунін. – Це питання безпеки не лише дітей, а й всієї області. Адже ці сховища можуть використовувати і мешканці громад. Для ремонту укриттів потрібні відносно невеликі гроші, і вони є у громад. Закликаю поставитися серйозно до цього, не тільки на тактичну, а й стратегічну перспективу».

Четверте важливе питання для області – це формування продрезерву. Він має бути у кожної громади, щоб передбачити всі ризики. Дмитро Лунін повідомив, що 100 мільйонів гривень раніше були виділені та закладені на продрезерв. Він повністю сфромваний, закуплений і розміщений на всій території області.