9 серпня відбулася перша нарада з питань підготовки до 1 вересня, яку провела секретар міської ради Катерина Ямщикова.

Під час наради обговорили стан укриттів та їх будівництво, поточний та капітальний ремонт приміщень, харчування, забезпеченість підручниками, онлайн та офлайн навчання, оптимізацію навчальних закладів, канцелярські набори для першачків, підвищення заробітної плати шкільним медсестрам, доплати вчителям та вихователям.

"Укриття, їх стан та їх будівництво - це безпека наших дітей. А діти - це наше майбутнє. Вони мають рости та розвиватись в нормальному шкільному середовищі", - наголосила Катерина Ямщикова.

За її словами, допомога Збройним силам - це пріоритет, але діти - це теж пріоритет. Тому необхідно відремонтувати, а де можливо, і побудувати укриття. Також необхідно провести оптимізацію навчальних закладів. Відповідно й організувати підвіз дітей до тих шкіл, де вони зможуть здобути якісну освіту.

"Зараз маємо підтримати шкільних медсестер. Через дуже малу зарплатню, їх у школах майже немає. Вони йдуть у лікарні або інші заклади. Також в нас є, так званий, важіль - це підтримка педпрацівників з місцевого бюджету. Необхідно в Програму по освіті внести блок підтримки вчителів та вихователів, які виконують колосальну роботу. Особливо зараз, робота з дітьми під час повітряних тривог, коли треба всіх зібрати, відвести в укриття, і так може бути декілька разів на день. А робота, яка лягла на плечі педагогів у закладах, де проживають ВПО, а вони - вчителі й мають лише навчати дітей. Сподіваюсь ми швидко встигнемо внести зміни до Програми", - зазначила Катерина Ямщикова.

Директор Департаменту освіти Полтавської міської ради Жанна Каплоух повідомила, що цьогоріч до перших класів підуть 3200 дітей. 

"Відкриється у громаді 112 перших класів. Працюватимуть 125 груп продовженого дня. Завдяки змішаній формі, навчання офлайн зможуть отримувати знання 29 тисяч учнів, тобто майже всі. У кожній школі своя система змішаних форм: хтось відвідує школу в окремі дні, а хтось в окремі години. Це все залежить від місткості укриття. Лише чотири навчальні заклади громади працюватимуть онлайн. Це Верхолянська ЗОШ І - II ст., Андрущанська ЗОШ, Валківська ЗОШ та Бричківський НВК, в якому планують запустити роботу дитсадка", - зазначила Жанна Каплоух.

З вересня за програмою НУШ навчатимуться учні 1 - 6 класів. У ЗОШ І - III ст. №37, в рамках пілотного проєкту, за програмою НУШ навчатимуться учні двох сьомих класів. Станом на зараз учні 1-х - 3-х та 7-х - 11-х класів на 100% забезпечені підручниками, а учні 4-х класів - на 99%. Ситуація з підручниками у 5-х та 6-х класах дещо гірша, але підручники друкуються і їх підвозять. Для 6-х класів вже є 10% підручників, для 5-х - 16%.

За словами Жанни Каплоух, їх закупляти не потрібно. Вони доступні в електронній версії. 

Щодо роботи дитячих садочків, то з 12 закритих, в яких проживають ВПО, 8 відкриють до 1 жовтня.

"Відсьогодні у двох дитячих садочках працюють 12-годинні групи. Також за декілька тижнів плануємо поступово відкривати ясельні групи", - зазначила Жанна Каплоух.

Окремо обговорили канцелярські набори для першокласників. Цього року їх вміст оновили відповідно до того, що учням знадобиться під час уроків.

Для капітальних ремонтів та будівництва укриттів необхідно зробити проєкти. За словами Катерини Ямщикової, наявність проєктів дасть можливість реалізувати їх за державні кошти або в рамках Міжнародної допомоги.