У Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся Форум органів місцевого самоврядування Полтавської області на тему «Актуальні питання правової спроможності територіальних громад в умовах воєнного стану».

Керівництво Полтавської ОВА, обласної ради, органів місцевого самоврядування, працівники системи БПД обговорили напрями організації співпраці системи безоплатної правової допомоги із виконавчою владою. Окреслили виклики, які виникають у розбудові правової спроможності тергромад, поділилися досвідом взаємодії громад у системі БПД.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий розповів про особливості роботи системи БПД. В умовах війни вона ні на день не припинялася, але зазнала коригувань через виклики сьогодення.

«Розвиток партнерства системи безоплатної правої допомоги з органами місцевого самоврядування області для нас є запорукою посилення правової спроможності територіальних громад в умовах воєнного стану», – розповів Олександр Черчатий.

Про основні завдання у забезпеченні правової захищеності військовослужбовців, членів їхніх сімей та переселенців розповів заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик.

«Реформа децентралізації в Україні сприймається в Європі однією з успішних і вона потребує свого розвитку і завершення. Тому спроможність громад в умовах воєнного стану набуває надзвичайного значення. Нині ми живемо в особливому правовому режимі. І те, що в країні під натиском агресора зберігається належне правове регулювання суспільних відносин, що наша правова система зберігає стабільність, – важлива складова функціонування держави. Саме за цим показником перевіряється спроможність держави, – розповів Олексій Бруслик. – Водночас є низка моментів, про які не треба забувати у сфері забезпечення прав людини. Підтримка військових у забезпеченні їхніх прав, підтримка ВПО житлом та роботою, підтримка вразливих категорій населення – це також один з елементів забезпечення прав людини. Наше зобов’язання – максимально підтримати військових та їхні сім’ї, організувати роботу з правової допомоги на рівні області й громад».

На форумі відбулося підписання тристороннього меморандуму про співпрацю та партнерство між Полтавською обласною військовою адміністрацією, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правої допомоги у Полтавській області та Полтавським юридичним інститутом Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. З метою поєднання спільних зусиль по забезпеченню отримання Захисниками та Захисницями України, ветеранами, членами їхніх сімей та членами родин загиблих якісної правової допомоги.

Про досвід громад та розширення співпраці з бюро правової допомоги розповіли керівники Миргородської, Лубенської та Котелевської громад. Заступник начальника Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Едуард Бородай окреслив напрями роботи з надання правової допомоги чинним військовослужбовцям та членам їхніх сімей у розрізі отримання статусу УБД та членам сімей зниклих безвісти чи полонених військових.