10 вересня команда лікарів Інституту серця МОЗ України і Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфосовського провела другу успішну трансплантацію серця на базі лікарні, а також вилучення донорських органів для порятунку ще трьох важкохворих пацієнтів.

«Вдруге успішну операцію провели медики обласної лікарні імені Скліфософського разом із колегами Інституту серця МОЗ України. Донором став пацієнт, якого після ДТП доставили до лікарні у вкрай тяжкому стані – в комі ІІ ступеня. Лікарі до останнього боролися за його за життя, але, на жаль, стан погіршився і було діагностовано смерть головного мозку. Родина пацієнта прийняла складне, проте вкрай важливе рішення подарувати чотирьом людям шанс на продовження життя», – розповів начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.
Головний лікар обласної лікарні імені М.В. Скліфосовського Григорій Оксак зауважив, що в межах угоди про співпрацю з Інститутом серця МОЗ України продовжують виконувати надскладні операції з пересадки органів.
«Ми входимо до переліку закладів, здатних проводити діагностику смерті головного мозку, а оснащення лікарні дозволяє виконувати не лише вилучення, а й пересадку донорських органів безпосередньо після вилучення», – зазначив Григорій Оксак.
Підбором донорів і реципієнтів займається Український центр трансплант-координації у співпраці з трансплант-координаторами Інституту серця.
«Печінку і дві нирки ми привезли в Інститут серця МОЗ України і пересадили пацієнтам, які знаходились у нас на листі очікування. А серце нашими фахівцями було пересаджене у Полтаві, і після стабілізації пацієнт уже переведений в інститут», – повідомив очільник Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров.
Він додав, що всі хворі почуваються добре і проходять планове лікування.