Повномасштабна війна в Україні змістила акценти суспільства, однак точно не скасувала й інших наявних проблем. Однією з них є насильство в країні, що, розбурхана загальною злістю до ворога, стикнулася з високим рівнем стресу та похідними від нього. Протягом останніх років українці неодноразово ставали свідками гучних справ про насильство над жінками та дівчатами. Цьогоріч кількість повідомлень щодо домашнього насильства на території Полтавської громади збільшилися майже в 2 рази у порівнянні із 2022 роком.  

Так, в Департаменті культури молоді та сім’ї Полтавської міської ради,  як координатора у сфері запобігання та протидії домашньому насильству зафіксовано 600 повідомлень відносно 692 осіб щодо домашнього насильства, з них: відносно жінок – 445, чоловіків – 89, неповнолітніх осіб – 158.

З 25 листопада по 10 грудня Полтавська міська територіальна громада  дієво приєдналася до акції 16 днів активізму проти насильства. Так, в період акції Департаментом культури молоді та сім’ї проведено Координаційну раду з питань сімейної, ґендерної та молодіжної політики, запобігання та протидії домашньому насильству при виконавчому комітеті Полтавської міської ради. Члени Координаційної ради акцентували увагу на важливості комплексного інтегрованого підходу до подолання домашнього насильства.  Також відбулися спеціалізовані навчання для уповноважених посадових осіб у сфері освіти та охорони здоров’я  з питань організації заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. В навчаннях взяли участь 12 працівників закладів охорони здоров’я та  25 працівників закладів освіти.

Департамент активно долучився  до проведеної  Управлінням патрульної поліції в Полтавській області Вуличної акції «Дій проти насильства», одночасно відбувся і інформаційно-просвітницький символічний захід – активність «Acting for survivors» / «Кроки до допомоги».  В місті проведено Панельну дискусію «Посилення економічної спроможності жінок», що організована БО «Світло надії» та відкрита фотовиставка «(не)помітні історії» ініційована Центром допомоги врятованим. Також представники Полтавської громади взяли участь  у Форумі влаштований БФ « Слов’янське серце, який відбувся у м. Дніпро та мав на меті сформувати новий підхід до правосуддя через підвищення правосвідомості громадян шляхом пропагування принципу невідворотності відповідальності та покарання злочинів за вчинення домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Доєдналися до проведення заходів в рамках акції загальноосвітні заклади, музеї, бібліотеки та заклади охорони здоров’я  громади, де відбулися флешмоби, арт-заходи, відеолекторії, інтерактивні заняття, бесіди тощо. Спільно з фахівцями з соціальної роботи здійснено виїзд до Ковалівського старостату де проведено ряд просвітницьких заходів серед учнів ліцею та з мешканцями старостинського округу. За окремим планом  відбулися відповідні заходи в Полтавському міському центрі соціальних служб, секторі« Полтавське бюро правової допомоги №1» Полтавського місцевого центру з надання БВПД  та Благодійній організації «Світло надії».

Акція «16 днів проти насильства» закінчується, але робота в громаді по даному напрямку і надалі продовжується. Зокрема, в  найближчий час плануємо впровадити практику проходження програми для кривдників в Полтавській міській територіальній громаді як на підставі рішення суду так і за добровільним зверненням.