13 жовтня у Полтавській міській раді відбулася зустріч з радником міністра екології Сергієм Довгалюком. Під час зустрічі обговорили створення у Полтавській області п'яти сміттєпереробних заводів, зокрема, одного на території Полтавської громади.

Це Програма, в рамках якої, будуватимуть заводи у кількості, яка зможе покрити потреби у переробці сміття області. Так, за розрахунком області на Полтавщині є необхідність у п'яти таких заводах.

У громаді, раніше вже планувалось будівництво сміттєпереробного заводу, але мешканці, які проживають неподалік запланованого місця будівництва були проти.

Тут же, за словами радника міністра, завод екологічний, тобто, не буде ані неприємного запаху, ані диму. Він працюватиме не за методикою спалювання. В результаті переробки сміття завод вироблятиме електроенергію, яку зможе, наприклад, продавати споживачам, які проживають неподалік.

"Для створення заводу від громади потрібна, лише земельна ділянка. Будівництвом займатиметься інвестор. В результатів створять ТОВ, в якому співвласниками буде міське КП (51%) та інвестор (49%). На тариф для мешканців будівництво заводу не вплине. Тариф залишиться незмінним. При кожному заводі буде цех, який прийматиме медичні відходи. Щодо утилізації ртутних виробів, батарейок, то планується будівництво в Україні декількох таких заводів, які прийматимуть такі специфічні відходи з усієї України", - розповів Сергій Довгалюк.

Тривалість будівництва - до 2-х років. На Київщині цей процес стартує у листопаді, тому Полтавщина має шанс стати другою областю, де збудують сміттєпереробні заводи.

"Для нас надважливо, щоб наша громада якнайшвидше долучилася до участі у цій Програмі. Це не лише про переробку сміття, це вся логістика: збір, вивезення, переробка. Це круто, а головне, що екологічно для мешканців", - наголосила Катерина Ямщикова.