Начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін відзвітувався про роботу обласної адміністрації в 2021 році. Про головні результати минулого року він розповів на бюджетній комісії Полтавської обласної ради, яка відбулася в четвер, 14 липня.

Обласна рада заслуховує звіт очільника облдержадміністрації щорічно, як того вимагає законодавство.

«Обласна адміністрація та обласна рада напрацювали успішну та дієву формулу розвитку Полтавщини: співпраця держави, області, приватного сектору й територіальних громад. Полтавська область набрала потужні темпи розвитку: були розморожені й завершені десятки довгобудів, уперше в історії країни державні й місцеві дороги в області ремонтувалися не десятками, а сотнями кілометрів, ефективно відбулася децентралізація. Зараз інші виклики, але переконаний, із ними ми теж разом упораємося», – заявив начальник ОВА.

Він зауважив, що обласна адміністрація та обласна рада є партнерами, які збудували конструктивний діалог і ефективну співпрацю.

Окремо Дмитро Лунін зупинився на розвитку інфраструктури області. 22 проєкти були втіленні в життя за програмою «Велике будівництво». Також минулого року на Полтавщині відремонтували та збудували 231 км державних і місцевих доріг. Це більше, ніж у 2018 і 2019 роках разом узятих.

«Чимало було зроблено і в галузі медицини. Реконструйовані 6 приймальних відділень у Полтаві, Кременчуці та Лубнах, Горішніх Плавнях, Миргороді та Гадячі. Усі відділення вже працюють. Минулого року в Полтаві вперше почали робити операції на відкритому серці в новому обласному кардіоцентрі, – розповів Дмитро Лунін. – Уже виконано 11 таких операцій. Це важливий якісний розвиток медицини, тому що побудувати нову лікарню – це одне, запроваджувати там нові технології та стандарти лікування – це інше. Це розвиває як наших медиків, так і надає змогу людям отримувати сучасну допомогу – не в Києві чи за кордоном, а саме на Полтавщині».

Окрім того, торік Полтавщина придбала лінійний прискорювач для онкодиспансеру. Після ремонту необхідних приміщень прискорювач допоможе максимально ефективно лікувати рак, адже опромінення детально відтворює форму пухлини, а не «б’є» одразу по всьому організму.

Полтавщина – єдина область, яка минулого року закупила 31 шкільний автобус. «Ми також отримали майже 2500 ноутбуків від держави, оновили 71 харчоблок. Придбали 50 комплектів навчального обладнання для природничо-математичних дисциплін. Завершено термомодернізацію кількох садків та шкіл за програмою «Велике будівництво», – зауважив Дмитро Лунін.

Минулого року виділено з обласного бюджету 13 млн грн винагороди призерам й учасникам міжнародних і всеукраїнських змагань. Було завершено будівництво і реконструкцію низки спортивних обʼєктів, а за програмою «Здорова країна» в області встановлено 105 спортивних майданчиків.