Перший заступник начальника Полтавської ОВА Богдан Корольчук провів робочу зустріч із представниками компанії «Міамото Інтернешнл Україна». На ній обговорили побудову одного сміттєпереробного заводу та полігону для твердих побутових відходів в області.
Керівник «Міамото Інтернешнл Україна» Павло Похальчук розповів, що компанія володіє експертизою з гуманітарного відновлення після стихійних лих, військових конфліктів та катастроф, має офіційні представництва у 27 країнах світу. Її партнерами є такі міжнародні організації як Світовий банк, USAID та більшість агентств ООН.

«Полтавщина зацікавлена в належній організації алгоритму ідентифікації, збору та утилізації відходів. Лише за офіційними підрахунками, в області зберігається 280 тисяч тонн твердих побутових відходів та 700 тисяч тонн промислових, – розповів Богдан Корольчук. – У регіоні також більше 500 сміттєзвалищ. Тому дуже важливо налагодити переробку відходів із застосуванням сучасних світових технологій, для створення можливостей з їх повторного використання. Наша мета – збереження природних ресурсів, зменшення забруднення довкілля та розвиток економіки області».

На зустрічі з Департаментом екології та природних ресурсів ПОВА обговорили пропозицію «Міамото Інтернешнл Україна» щодо будівництва в області сучасного заводу з переробки відходів. Цей проєкт уже впроваджується компанією ще в шести областях України – Київській, Житомирській, Чернігівській, Сумській, Харківській та Дніпропетровській.

Ділянку для будівництва має визначити область. Уся проєктна документація та будівництво – за кошти міжнародних донорів. Крім того, 7 років компанія буде курувати проєкт і надавати підтримку в обладнанні. Попередньо до травня 2024 року триватиме допроєктний процес з узгодженням місця, технологій, підготовки належного техніко-економічного обґрунтування, залучення партнерів, які б забезпечили фінансовий супровід тощо.

Зустріч провели в межах роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва Полтавської області.