Участь у форумі взяли представники бізнесу, влади та громад. Мета заходу – створення умов для ефективної співпраці на шляху до ЄС. Присутніх ознайомили з програмами, які відкриті для України як кандидата на членство в ЄС.
Директорка Агенції регіонального розвитку Полтавської області «Офіс євроінтеграції» Віта Рекотова зауважила, що статус кандидата відкриває можливості Україні доступну до фінансової допомоги, яка може надаватись через гранти, інвестиції або як технічна допомога. Кандидатство також відкриває для України участь у програмах та ініціативах Євросоюзу.

«За два роки роботи Агенцією під моїм керівництвом виграно 11 грантових проєктів на суму 21,5 млн грн, які були підтримані міжнародними організаціями в зокрема й ті, які фінансуються урядами країн-членів Європейського Союзу. Ці кошти були спрямовані на підтримку малого та середнього підприємництва Полтавської області,  крафтового бізнесу, інтеграцію ВПО, реінтеграції ветеранів та ветеранок і членів їхніх сімей до соціально-економічного життя громади», – сказала Віта Рекотова.

Також Віта Рекотова  спільно із заступницею Світланою Туль підбили підсумки реалізованого грантового проєкту «Консорціум територіальних громад як запорука сталого розвитку малого та середнього бізнесу», який реалізували в 7 громадах області протягом 2023 року в межах Програми «EU4Business:Відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», за фінансової підтримки GIZ.

У межах ініціативи розробили мультилінгвальний каталог «Виробники Полтавщини» для просування органічної та крафтової продукції, виробленої представниками МСП консорціуму територіальних громад на виставках та ярмарках, міжнародних конференціях та форумах. Створили електронний майданчик «Виробники Полтавщини» для популяризації органічної та крафтової продукції, виробленої представниками МСП консорціуму територіальних громад, розширенню ринків збуту місцевими підприємцями та пошуку нових партнерів. Також провели 15 тренінгових навчань для представників бізнесу.

«Це 15 тренінгів на теми збуту продукції на різні ринки, зокрема й на закордонні, маркетингу. Низка заходів була присвячена тому, як продати свої товари на електронних платформах, як знаходити нових покупців онлайн та торгувати з закордонними партнерами», – розповіла Світлана Туль.

Реалізували навчальну програму «Підтримка діяльності МСП на місцевому, обласному та державному рівнях» з метою розвитку мережі місцевих консультаційних центрів для бізнесу працівників органів місцевого самоврядування консорціуму територіальних громад.

Провели бізнес-форум «Крафтове виробництво Полтавщини: стан та перспективи розвитку» в якому взяли участь понад 20 представників крафтового бізнесу, які виробляють продукцію із доданою вартістю у Полтавській області.

На дискусійних панелях форуму обговори роль неурядових організацій у розбудові європейського громадянського суспільства, успішні кейси європейської підтримки муніципалітетів та бізнесу в громадах, освітньо-консультаційну програму Дія.Бізнес у межах Програми «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП».

Захід провели в межах Регіонального офісу міжнародного співробітництва.