Він створений на базі КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради» завдяки україно-швейцарському проєкту «Діємо для здоров’я».

Учасників першого тренінгу, що відбувася 20 липня, – більше двох десятків представників територіальних громад області, – привітав директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОВА Віктор Лисак.

«Я вдячний за організаторам за те, що теми перших тренінгів вони зорієнтували на нагальні потреби воєнного часу, – зазначив Віктор Лисак. – Сьогодні вас навчатимуть комунікувати як із місцевими, так і з внутрішньо переміщеними людьми, яких зараз на Полтавщині налічується близько 300 тисяч. Лише 3 відсотки з них уклали декларації з місцевими сімейними лікарями, решта ж сподіваються якомога швидше повернутися в рідні міста і села. Ці люди живуть у стані постійного тривалого стресу і для правильного з ними спілкування потрібні спеціальні навички. Так само, як і для комунікації з місцевими мешканцями, котрі мають хронічні недуги й хвилюються, чи зможуть вчасно отримувати свої ліки – інсуліни, гормональні, гіпертензивні засоби тощо. Також постійну тривогу переживають ті, чиї родичі зараз перебувають у війську чи в окупації, люди, які через війну втратили близьких.

Департамент охорони здоров’я зробить усе для розбудови системи психологічної допомоги. Як буде організована комунікація з цими людьми на місцях, залежить саме від громад, від вашої роботи», – наголосив очільник медичної галузі області.

Віктор Лисак  побажав новоствореному Центру знань вдалого старту, плідної роботи, взаємодії на усіх рівнях, а всім присутнім – міцного здоров’я.

Керівник КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради» Ніна Дурдикулиєва розповіла про плани майбутньої роботи Центру знань, правила проведення тренінгів та організувала знайомство учасників заходу. Його тема: «Важливі навички в період стресу».

Тренерка заходу – психолог, начальник Центру психічного здоров’я КП «Обласний заклад із надання психіатричної допомоги» Наталія Супруненко.

«Теоретичні знання та практичні навички, які ми відпрацьовуємо, мають стати надійним внеском у спільну перемогу. Треба вміти зупиняти епідемію стресу, щоб у подальшому убезпечити багатьох людей від глибоких депресій, тривалого стаціонарного лікування і навіть випадків суїциду», – наголосила Наталія Супруненко.

Тренерка презентувала посібник ВООЗ «Важливі навички в період стресу», розроблений спеціально для того, щоб навчити людей краще справлятися зі складними обставинами, надати своєму життю сенс, ціль та життєву енергію. Кожен учасник тренінгу отримав такий посібник разом із роздатковими матеріалами щодо неінфекційних хвороб. Усі його розділи опрацювали в деталях, застосовуючи практичні прийоми.

Враженнями від участі у заході ділиться керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги з Лубен Олена Пучка: «Знання і практичні навички, які отримала під час цього тренінгу, вкрай необхідні у повсякденній практиці. Адже воєнний час провокує постійні стреси. Прийоми й методи виходу зі стресового стану потрібні як для роботи з пацієнтами, так і для збереження власного здоров’я. Дуже вдячна організаторам заходу за цю можливість».

А вже наступного ранку Центр знань зустрів нових учасників чергового тренінгом. Цього разу профілактиці стресів та прийомам виходу зі стресових станів навчалися працівники соціальної сфери.