22 липня начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін разом із головою парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики, нардепом Олександром Гайду та народною депутаткою Оленою Шуляк провели робочу зустріч з аграріями області щодо актуальних питань галузі. Детально обговорили всі аспекти, які нині турбують фермерів.

Це і зниження ПДВ на час воєнного стану, запровадження пільгової ціни на газ для сушіння зерна, пролонгація кредитів, які аграрії взяли до війни і терміни виплати яких закінчилися. 

Дмитро Лунін наголосив, що аграрії Полтавщини зараз на передовій битви за продовольчу безпеку держави. Урожай необхідно зібрати, зберегти та реалізувати. В умовах війни це можливо зробити, консолідувавши всі зусилля.

«Полтавщина – аграрна область. АПК є одним із бюджетоформуючих і дає до 25% надходжень. Полтавщина є лідером у рослинні, тваринництві, розбудові мережі елеваторів та інших напрямах, – зауважив Дмитро Лунін. – Сьогодні аграрії тримають продовольчий фронт, допомагають країні в боротьбі з ворогом. Кожне агропідприємство, яке працює в області, є соціально спрямованим і з відповідальністю ставиться до всіх викликів життя». 

За словами Героя України Тетяни Корост, аграрії мають багато зерна, не реалізованого з минулого року. Нині стоїть питання, як продати новий урожай. 

«Маю пропозицію розробити певний механізм закупівлі зерна від наших фермерів для державного резерву. Встановити певну ціну й викупити зерно, адже головне завдання – забезпечити резервний фонд», – зауважила  Тетяна Корост.

Народний депутат Олена Шуляк наголосила, що в аграрній сфері є чимало проблемних питань. Ціни на бензин високі, а ціни на зерно – мізерні. 

«Тому уряд та парламент мають багато пропозицій: гранти, впровадження програм, залучення коштів інвесторів тощо. Наприклад, із жовтня планується, що аграрії, які обробляють до 120 гектарів землі, зможуть отримати від ЄС по 100 євро за гектар. Також передбачена допомога для галузі тваринництва: ті, хто утримує до 100 голів ВРХ, отримає по 170 євро на корову», – сказала Олена Шуляк. 

Олександр Гайду зауважив, що, крім активних переговорів щодо одеських портів, працюють щодо інвестицій у розвиток експорту зерна. 

«Це стосується автошляхів до Європи, збільшення смуг, потоку автотранспорту, що йде через кордон із нашими сусідами Польщею, Румунією. Нині це відбувається на міждержавному рівні», – зауважив  Олександр Гайду.

У межах державної підтримки для аграріїв було запроваджено пільгове кредитування на посівну. Ним скористалися 26 тис. господарств. На 21 липня відповідна сума становить 47,7 млрд грн. Нині є нагальна потреба в продовженні пільгового кредитування для сільгоспвиробників.

Із 1 липня почала працювати програма щодо підтримки садівництва та створення тепличних господарств.

«Знаючи проблему щодо зберігання зернових, із колегами зареєстрували законопроєкт, який дасть можливість безмитно завозити спеціальні рукави й обладнання до них. Це збільшить імпорт рукавів, в яких ми можемо зберігати від 200 тис. тонн зерна. Особливо це актуально для дрібних фермерів», – підкреслив Олександр Гайду.