Епізоотична ситуація на Полтавщині контрольована, та ризики занесення інфекційних хвороб тварин залишаються високими. Про це на брифінгу в офіційному медіацентрі розповіла начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області Наталія Карпенко.
«Особливо актуальними нині залишаються профілактика та недопущення виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней. У поточному році зафіксовано 38 випадків захворювання АЧС в Україні, три з них – на Полтавщині протягом останнього місяця, – розповіла Наталія Карпенко. – Зафіксовані випадки спостерігалися і в дикій фауні, і в домашньому господарстві, і на свиногосподарстві. До цього АЧС в області виявляли у 2020-му».

Африканська чума свиней особливо небезпечна, гострозаразна, вірусна хвороба свиней усіх порід та віку в будь-яку пору року. Вірус стійкий у продуктах, воді та зовнішньому середовищі, зберігається місяцями, замороження та висушення на нього не діють.

Хвороба високолетальна, швидко поширюється і завдає величезних матеріальних збитків. Гинуть до 100% захворілих свиней, бо лікування та вакцини проти АЧС не існує.

Епізоотологи закликають власників тварин уважно ставитися до профілактичних заходів. Свині заражаються при контакті з хворими тваринами, через необроблені корми, воду, предмети догляду. Вірус переносять транспортні засоби, дикі тварини, гризуни і комахи.

«Найчастіше до зараження свиней у сільськогосподарських підприємствах призводить недотримання заходів біобезпеки: відсутність ветеринарно-санітарного пропускника, змінного одягу та взуття у працівників, вільний доступ сторонніх осіб та транспорту на ферми, – розповіла Наталія Карпенко. – Під час розслідування останнього випадку АЧС на Полтавщині виявили, що керівництво підприємства проігнорувало дотримання закритого режиму на фермі. Тому було знищено понад 1200 свиней, щоб не розповсюдити вірус».