24 квітня на нараді в начальника обласної військової адміністрації Дмитра Луніна обговорили стан реалізації проєктів міжнародної технічної допомоги.

Торік на Полтавщині впроваджували понад 87 проєктів та ініціатив, зокрема 27 – із залученням коштів міжнародних організацій, Європейського інвестиційного банку, Європейського Союзу, Урядів США, Німеччини, Швейцарії. Проєкти реалізували в сферах реформування й розвитку освіти, підтримки внутрішньо переміщених осіб, охорони здоров’я, ефективного управління й місцевого розвитку, поліпшення умов надання комунальних послуг, аграрному секторі та екології.

Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ПОВА Дмитро Мандріков повідомив, що лідерами із залучення міжнародної технічної та фінансової допомоги за підсумками 2022 року є Пирятинська, Полтавська, Кременчуцька, Миргородська, Лубенська та Новоселівська громади.

«Обласна адміністрація виступала бенефіціаром 4 проєктів міжнародної технічної допомоги. Загальна вартість таких проєктів склала 12,17 млн євро в частині придбання обладнання, матеріалів та ремонтних робіт. Найбільші з них – це проєкт ЄС «Модернізація виробництва, постачання та споживання теплового району» в Миргороді, який уже завершено.  Загальна вартість робіт – 1 млн євро, – розповів Дмитро Мандріков. – Також це проєкти з енергоефективності Кременчуці та Пирятині – в галузі сільського господарства, зокрема у молочному та ягідному кластерах». 

З початку повномасштабного вторгнення росії наші партнери переформатували діяльність та допомагають громадам долати кризові ситуації. 

9 проєктів міжнародної технічної допомоги протягом 2022 року надали допомогу на загальну суму понад 854,3 тис. дол. США. Це генератори, пальне, комп’ютерна техніка, побутова техніка і меблі для місць компактного проживання ВПО тощо. 

Полтавщина бере участь у Програмі з відновлення України, що фінансується коштами ЄІБ. Від області було подано на конкурс 77 проєктів облдержадміністрацією та 22 – територіальними громадами. У результаті буде реалізовано 11 проєктів загальною вартістю 913 млн грн, із яких кошти ЄІБ – 754 млн грн.

Начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін звернувся до громад активізуватися і брати участь у проєктах зі стратегічних напрямів розвитку, які передбачають капітальні ремонти та реконструкції, заходи енергоефективності й енергозбереження, екологічні ініціативи та з надання якісних послуг.