24 серпня, з нагоди Дня Незалежності України, біля пам’ятника гетьману України Івану Мазепі відбулися урочистості: вручення нагород та покладання квітів.

"Сьогодні відзначаємо найбільше державне свято. Багато поколінь сотні років боролись за свою незалежність, як і сьогодні бореться вся держава. Мирний план, який Президент презентував на саміті, говорить про те, як ми будемо укладати мир, як ми прагнемо до своєї незалежності. Головне, що кожен з нас прагне миру, перемоги. Ми в боргу перед тими людьми, які віддали своє життя за незалежність", - сказав начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

"32 роки Україна має незалежність. З них два роки ми ведемо боротьбу проти агресора. Наш мирний план дуже простий - залиште наші території, дайте нам спокій і ми будемо жити так, як ми вважаємо за потрібне. Ми будемо товаришувати з тими, з ким вважаємо за потрібне. Ми будемо обирати вектор свого розвитку такий, який вважатимемо необхідним, тому що ми українці. Ми нація. Нам незалежність далася, мабуть, просто і зараз наш народ платить надзвичайну ціну - життями наших кращих дочок та синів, мирного населення. Нехай у 33-му році незалежності, році Ісуса Христа нам допомагає вдача, воля і дух українського народу", - зазначив голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

"Незалежність в цей час набуває особливих сенсів. Це частина нашого ідентичного коду, нашого ДНК, тому що сотнями років нашу Україну хотіли позбавити саме цього: волі, правди, історії. Наша незалежність зараз не десь конкретно, вона розтягнута по всій нашій країні. Вона в кожному окопі, на кожному териконі, на кожній солоній хвилі моря, там, де в цей час, і боронять, захищають та відстоюють нашу незалежність. На нас не просто дивиться весь світ, зараз від нас залежить демократична цінність - бути вільними людьми у світі. Нам допомагає весь світ, але наші захисники і захисниці супергерої, які роблять неможливе. Це героїчна сторінка нашої історії, нашої перемоги, ту, яку буде вивчати весь світ. Вічна шана всім тим, хто навічно в строю на небесах. Маємо за честь бути живими і робити та творити на перемогу. Дякую кожному захиснику і захисниці. Незалежність сьогодні на їхніх плечах і завдяки їм ми можемо сьогодні бути тут. Дякую кожній родині, всім хто підтримує, волонтерам, всій країні, адже "єдність" асоціюється з Україною у світі", - сказала секретар міської ради Катерина Ямщикова.

Полтавцям вручили державні, обласні та міські нагороди.