Служба безпеки викрила на Полтавщині очільника районної військово-лікарської комісії та групу лікарів, які допомагали військовозобов’язаним ухилитися від призову. Про це повідомляє Служба безпеки України у Полтавській області.

Можливий організатор схеми підшукував серед свого оточення потенційних ухилянтів. Разом зі своїми підлеглими лікарями голова комісії, ймовірно, підписував документи з фіктивними діагнозами.

Вони були підставою для зняття з військового обліку і надавали право виїзду за кордон. Посадовці «штампували» фіктивні діагнози для ухилянтів, які навіть не проходили медогляду, а тільки купували документи у посадовців ВЛК.

За версією слідства, вартість послуги сягала 5 тисяч доларів. Під час обшуків у підозрюваних вилучили:

  • довідки з недостовірними відомостями про проходження ВЛК;
  • довідки з визнанням військовозобов’язаних непридатними до служби з виключенням з військового обліку.

За результатами експертиз, силовики ініціювали скасування фіктивних довідок. За даними поліції, двом ухилянтам вдалося виїхати. Решта фіктивних документів скасовані рішенням Центральної військово-лікарської комісії Збройних Сил України.

Наразі організатору схеми та трьом підлеглим лікарям повідомили про підозру за службове підроблення та пособництво в ухиленні від призову за мобілізацією). Тривають слідчі дії для встановлення усіх обставин вчинення злочинів. Планується оголошення про підозру іншим фігурантам.