Третина населення області – майже 560 тисяч осіб – отримують різного виду соціальні виплати. Попри виклики воєнного часу у 2023 році Пенсійний фонд України в Полтавській області в повному обсязі виконав узяті на себе зобов’язання. Про це зауважив перший заступник начальника ГУ Пенсійного фонду України в Полтавській області Володимир Носенко на брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини.
За його словами, значно розширено функції працівників пенсійної галузі – перш за все, пенсійне забезпечення громадян області, а також надання страхових виплат, нарахування і виплата житлових субсидій і пільг.
«В умовах воєнного стану в регіоні працюють всі тридцять один сервісний центр. Люди можуть звернутися за вирішенням своїх пенсійних питань до будь-якого з них, незалежно від свого місця проживання», – зауважив Володимир Носенко.
За його словами, наразі різного виду соціальними виплатами на Полтавщині охоплено близько 560-ти тисяч осіб, що становить третину населення. До соціально вразливих категорій належать 411 тис. пенсіонерів. В області 97,9 тисяч одержувачів субсидій, середній розмір субсидії – 1462 грн, пільговиків – 46,5 тисяч осіб. Близько 4,5 тис. осіб забезпечені страховими виплатами.
За попередніми даними, середня пенсія в області упродовж року зросла на 672,8 грн. Під час березневої індексації були перераховані пенсійні виплати
407 тисяч мешканців Полтавщини, тобто майже у всіх одержувачів. «Особливістю цьогорічної індексації стало те, що коло громадян, пенсійній виплати яких підвищувалися, значно розширилося, адже вперше здійснено індексацію найнижчих пенсій», – зауважив Володимр Носенко.
Також від 1 березня були збільшені розміри мінімальних пенсійних виплат особам з інвалідністю із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Таким чином, мінімальний розмір пенсійної виплати чорнобильцям І категорії не може бути нижчим 13 376,21 грн (до 01.03.2023 – 12 993,56 грн).
Від 1 квітня п.р. в автоматичному режимі, після подання страхувальниками звітності за І квартал 2023 року та надходження відомостей про сплату єдиного внеску за цей період, перерахували пенсії громадян, які продовжують працювати.
На виконання урядової постанови у 2023 році здійснювалася виплата грошової допомоги до Дня незалежності України для 31,4 тис. ветеранів. Сума виплаченої допомоги склала майже 40 млн грн.
«За прогнозними розрахунками, загальна сума коштів, спрямованих з початку року на виплату пенсій, склала 25,4 млрд грн. У формі житлових субсидій і пільг мешканці Полтавщини одержали від держави 1,9 млрд грн. Сума соціальних страхових виплат у нашій області до кінця року досягне понад 852,5 млн грн», – повідомив Володимир Носенко.
Особлива увага приділяється нині розширенню переліку послуг, які надаються через електронні сервіси Фонду, зокрема через його вебпортал. Крім того, на вебпорталі можна порахувати орієнтовний розмір майбутньої пенсії за допомогою сервісу «Пенсійний калькулятор».
Увійти до особистого кабінету на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України можна за посиланням: https://portal.pfu.gov.ua/.