26 квітня минає 37 років із дня трагедії на Чорнобильській атомній електростанції – однієї з найбільших техногенних катастроф в історії людства. Сьогодні у Полтаві біля пам’ятного знака жертвам Чорнобильської катастрофи вшанували подвиг тих, хто ціною власного життя і здоров’я рятували людство від радіації. 

Начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін, його заступник Олексій Бруслик, перший заступник голови обласної ради Олександр Лемешко, голова обласного громадського об`єднання ветеранів та інвалідів в Полтавській області «Союз Чорнобиль України» Віктор Шкурпела, представники громадськості поклали квіти до пам`ятного знака «Жертвам Чорнобильської катастрофи».

«Катастрофа на Чорнобильській АЕС, яка сталася 26 квітня 1986 року, – трагічна сторінка в історії України та всього людства. Понад 20 тисяч мешканців Полтавщини брали участь у ліквідації аварії. Ми не забудемо подвиг всіх ліквідаторів, – зауважив начальник обласної військової адміністрації Дмитро Лунін. Сьогодні вшанували пам'ять тих, хто віддав своє життя у боротьбі з техногенним лихом. Країна-терорист росія знову ставить світ на межу ядерної катастрофи, і це треба зупинити. Ми неодмінно переможемо! Слава Героям!». 

Загалом у подоланні наслідків аварії на ЧАЕС взяло участь понад 600 000 осіб. Із них значна кількість – жителі області. Зокрема, з Полтавщини в зону аварії було направлено близько 300 співробітників пожежної охорони, 600 медпрацівників, 1000 представників підрозділів УВС. Найбільше і найтриваліше навантаження під час ліквідації аварії витримали військовослужбовці, зокрема з Полтавської області у квітні-травні 1986 року було призвано на військові збори понад 7 000 військовозобов’язаних.