Провели чергове засідання постійно діючої Комісії ОВА з питань охорони довкілля, раціонального використання та відтворення природних ресурсів під головуванням першого заступника начальника облвійськадміністрації Богдана Корольчука.
На засіданні розглянули три питання:

- виконання доручень, даних на попередніх засіданнях постійно діючої Комісії;

- дотримання вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання, які здійснюють зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним;

- порушення вимог природоохоронного законодавства Філією «Глобинський цукровий завод» ТОВ «Цукорагропром».

Представники Державної екологічної інспекції Центрального округу, Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Полтавській області, ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області доповіли про стан виконання доручень, даних на попередніх засіданнях комісії.

Розповіли про проведення в області охорони рибних запасів «Нерест-2023»; наслідки літнього забруднення річки Псел; дотримання вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання, які утворюють та зберігають відходи буріння; розгляд скарги мешканців Чутівської територіальної громади, також обговорили порушення вимог природоохоронного законодавства, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів на території регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянськи»

Стосовно другого питання директор Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської облвійськадміністрації Сергій Олейніков заявив про те, що суб’єкти господарювання здійснюють діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, без відповідного висновку з оцінки впливу на довкілля. Це:

2278 суб’єктів господарювання, які здійснюють зберігання пального;

45 суб’єктів господарювання, які здійснюють оптову торгівлю пальним;

313 суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним.

Водночас Державною екологічною інспекцією Центрального округу надані переліки суб’єктів господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю пальним, під час перевірок яких виявлено відсутність висновку з оцінки впливу на довкілля та/або дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

При розгляді третього питання порядку денного зазначено, що 18 грудня 2023 року фахівцями Державної екологічної інспекції Центрального округу здійснено виїзд до міста Глобине з метою перевірки факту завдання шкоди навколишньому природному середовищу внаслідок діяльності цукрового заводу.

За результатами виїзду встановлено, що за адресою – вул. Незалежності зі сторони городів місцевих мешканців знаходяться кагатні поля цукрового заводу, на території яких розміщені купи бурякових відходів, подекуди – близько до домоволодінь. Серед них наявні розливи рідини жовтуватого кольору з неприємним запахом, переважно у твердому стані. Встановлено, що внаслідок танення вказана рідина потрапляє на приватні земельні ділянки та домогосподарства громадян, тобто наявні візуальні ознаки забруднення ґрунтів. Про вказану подію повідомлено органи поліції.

За результатами засідання Комісії надано відповідні доручення та рекомендації.