У Центрі спеціалізованої педіатричної допомоги обласної лікарні облаштували «вікно життя». Це місце, де батьки, які вирішили відмовитися від своєї дитини, зможуть анонімно залишити її в безпечному місці та фактично зберегти життя малюка. Кримінальна відповідальність за такий вчинок не передбачена.
Облаштування «вікон життя» ініціював начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін після резонансного випадку в Глобиному, коли новонароджену дитину знайшли на смітнику.
«На Полтавщині відкрили перше «вікно життя». Його облаштували в Центрі спеціалізованої педіатричної допомоги обласної лікарні. Це бокс із пересувним ліжечком та теплою ковдрою для дитини. Після того як немовля туди поклали, потрібно відштовхнути візочок і сповістити медперсонал, натиснувши на дзвінок», – розповів подробиці Філіп Пронін.
У будівлі розташована дитяча реанімація, тож за необхідності немовляті оперативно нададуть допомогу.
«Хочу зауважити, що ми не заохочуємо батьків залишати своїх дітей. Нещодавній випадок із покинутим на смітнику малям спонукав нас оперативно реагувати. Наш основний мотив – врятувати життя і зберегти здоровʼя немовлят, – підкреслив Філіп Пронін. – Тільки за цей рік у пологових і перинатальних центрах області близько десяти людей відмовилися від своїх дітей. Згодом плануємо відкрити аналогічні «вікна життя» й в інших населених пунктах Полтавщини».
У Полтаві «вікно життя» розташоване за адресою: вул. Шевченка, 34. Працює цілодобово.